Mikael Sundling (M) Tvärålund

Tillsammans utvecklar vi Vindeln

Alternativ behövs för Vindelns överlevnad

Vindelns kommun måste prova fler alternativa driftsformer.
 
Varför ska hela tiden en del gå och klappa sig på bröstet och säga att kommunen gör allt bättre än någon annan när man aldrig har provat någon annan metod, funderar jag ibland på.
 
Ibland kan anbud som kommer in från externa aktörer vara något dyrare, än vad kommunen själv anser de kommer att kosta dom själva att driva en verksamhet. Men jag är helt övertygad att om det bara är låt oss säga 2% dyrare anbud, så kommer det ändå att bli billigare att välja den externa aktören. (Det man inte får glömma bort är att kommunen vet den exakta kostnaden i och med att de har godkänt anbudet.)
 
Kommunen själv har inte lika lätt att veta den exakta kostnaden av fler olika anledningar. Jag har upplevt att det finns en viss seghet i den kommunala världen. Ser de att kostnaderna börjar dra iväg, så provar de lite till innan åtgärder vidtas. Med påföljd att det som gått förlorat ej kan inarbetas igen utan allt för drastiska åtgärder som gör att hela verksamheter nästan kollapsar.
 
Detta sker vill jag påstå "nästan" aldrig inom ett privat företag.
 
Nu funderar ni nog hur jag tänker! Enkelt enligt mig själv. Det ekonomiska tänket är inte lika utvecklat inom den offentliga sektorn helt enkelt. Det kan bero på många saker men allt för ofta tror jag det helt enkelt beror på att man ej har den kunskap som krävs, för att se helheten. Allt för ofta bestäms de ekonomiska ramarna ovanför huvudet på de som utför grovjobbet. Helt fel enligt mig själv. Budget ska förankras så långt ner det bara går innan den klubbas så att alla är medveten om vad som gäller. Nu får man höra av uppgiven personal att de fattar ingenting och de kör på som de alltid har gjort. 
 
Privata företag måste informera sina anställda i ett tidigt skede annars går de i konkurs. Det är nämligen så att en kommun aldrig kan gå i konkurs därför anser jag att skenade kostnader beror alltför ofta på okunskap eller rädsla att stöta sig med folk.
 
När en privat aktör fått sitt anbud antaget behöver inte kommunen oroa sig över dessa problem. Det får denne sköta bäst han vill, bara han utför det som åligger honom. Det som drabbar kommunen är att det kommer en faktura varje månad som kommunen betalar punkt slut.
 
Effektiviseringar måste alla göra i tuffa tider, men man måste prova nya sätt om inget annat hjälper! Därför anser vi Moderater att alternativa driftsformer är ett måste för att vi skall kunna se om vi som kommun kan göra om verksamheter så de blir mer

kostnadseffektiva.
 
/Sunken

.

Etiketter: , ,

22 kommentarer

  1. Mikael N

    Det som ofta glöms bort om man nu skall räkna på allt då man skall ta in externa aktörer på olika tjänster/områden är ju att om dessa företag kommer utifrån så har kommunen även förlorat viktiga skatteintäkter.
    Sedan så ska man väl alltid försöka jämföra äpplen och äpplen och inte äpplen och päron. Dvs man vet ju vad man har idag och hur det fungerar samt kostar. Vad kan man göra i första hand för att effektivisera detta på ett bra sätt för att minska kostnaderna? se över detta innan man börjar leta externa aktörer. Dessutom har egen personal mer inriktning på kvalite än kvantitet.
    /Mikael

  2. Berra

    Att jämföra kommuner med privata företag är inte alltid möjligt. Syftet med ett privat företag är oftast att skapa en vinst. Kommunens syfta är att serva medborgarna, samt förvalta deras skattemedel.

    Ni moderater gör det lätt för er att jämföra privat mot kommunalt. Eran hets mot att tvinga fram alternativa driftsformer bara för att skapar långsiktigt dålig kvalité.

  3. Mikael Sundling

    Svar till Berra (2009-11-03 16:00)
    Kan ett privat företag gör samma arbete billigare än kommunen och dessutom plocka ut en vinst är det fel. Det visar att verksamheten kommunen bedriver ej fungerar bra så är det.

    Kallar det inte hets utan snarare sunt bondförnuft.

  4. Moderat prat om mat?

    Visst skulle väl det kommunala köket på Karlsgården upphandlas, för att ta ett färskt exempel? Hur mycket billigare blev det, eller blev det billigare? Jag gissar att det kan vara svårt att få lönsamhet på tjänsterna i vår lilla kommun även med den bästa viljan. Sannolikt bättre att satsa på kompetent egen personal och effektivisera där det går. Vilka andra verksamheter anser du ska drivas ”alternativt”?

  5. Berra

    Det ni glömmer är servicen till medborgarna. Kommunen är skyldig att ge en viss service till medborgarna. Ett privat företag är inte det.

    Låt säga att hemtjänsten läggs ut på entreprenad för att det är billigare. Sen så går det företaget i konkurs. Då är kommunen tvingad att i egen regi åtteruppta hemtjänsten. Detta gör att man inte kan jämföra privat mot kommunen. Ett privat företag behöver aldrig ta det fulla ansvaret som kommunen måste. Kommunallagen omfattar kommunen, inte privata aktörer.

    Detta glöms ofta bort när man konkurransutsätter…

  6. Berra igen

    … sen finns en annan spekt som är viktig. Nämligen offentlighetsprincipen.

    Den gör att vi medborgare kan se exakrt hur våra skattemedel förvaltas. I privat regi betalar kommunen skatte pengar in i ett vinsdrivande företag, som vi sen inte vet hur pengarna förvaltas.

    Offentlighetsprincipen är en grund i den svenska demokratin. Anställdda inom kommun har oxå rätt att offentligt yttra sig om vad som helst som har förhållande till kommunen som arbetsgivare. Detta är inte tillåtet hos en privat arbetsgivare.

    Nackdelarna med konkurransutsätting är fler än fördelarna…

  7. Ryktet.

    Har hört ryktesvägen runt anbudsförfarandet för mat tillagningen att det blev billigare att ha maten i kommunens egen regi än i privat regi.

  8. Mikael Sundling

    Svar till Berra (2009-11-03 16:00)
    Glömde ett ?

    Kan ett privat företag gör samma arbete billigare än kommunen och dessutom plocka ut en vinst är det fel? Det visar att verksamheten kommunen bedriver ej fungerar bra så är det.

    Kallar det inte hets utan snarare sunt bondförnuft.

  9. Mikael Sundling

    Svar till Mikael N (2009-11-03 07:53)
    Visst kan det bli så att skatteintäkter går förlorade, men i Vindelns fall tror jag inte det blir så. Arbetena blir nog kvar på orten. Effektiviseringarna som kommunen gör idag är att säga upp personal så att deras verksamheter går på knäna! Ett nytänk behövs om vi ska hålla skeppet flytande anser vi.

  10. Mikael Sundling

    Svar till Berra (2009-11-03 17:30)
    Svammel Berra!
    Servicen försvinner inte den får en annan aktör!
    Det är riktigt att om den privata aktören går i konkurs så måste kommunen ta över verksamheten (om den är lagstadgad). Men jag anser att fördelarna överväger nackdelarna. Förhoppningsvis har den privata aktören lagt ett bud som gör att företaget går runt!

  11. Mikael Sundling

    Svar till Berra igen (2009-11-03 17:35)
    Offentlighetsprincipen gäller visst, vi får i vanlig ordning se hur mycket pengar kommunen betalar till den privata aktören.

    Och vem som helst kan begära ut bokslut på det privata företaget. Du snackar om vinstdrivande företag, men visst vet du att enligt kommunallagen så ska en kommun kunna visa god ekonomisk hushållning, det innebär att en kommun inte får gå i förlust(Om inte synnerliga skäl finns). Om de gör ett -resultat så måste förlusten inarbetas inom 3år.

    Ett nytänk behövs när inte andra metoder fungerar därför tror vi att privata företag behövs inom den offentliga sektorn.

  12. Mikael Sundling

    Svar till Ryktet. (2009-11-03 18:44)
    Det stämmer!

    Tydligen ville inte majoriteten vända sig till anbudsgivaren och förhandla utan de klubbade det rakt av för att anbudet var för högt. De kan omförhandla om de vill! Men icke! Det visar ytterligare en gång att majoriteten inte vill förnya sig. Känner mig hemskt besviken, men vad gör man när man sitter i opposition.

    Om nu kommunen ska driva det själv tar jag för givet att det kommer att drivas som ett bolag inom kommunen. VIBO tycker jag skulle vara huvudman för detta. (Det är ett nytänk det också)

  13. Mikael Sundling

    Svar till Moderat prat om mat? (2009-11-03 17:30)
    Hela hemtjänsten tycker jag/vi ska läggas ut på entreprenad. Det är bevisat i Åmsele att det privata företag som driver hemtjänsten där driver det mycket billigare än kommunen själv. (De har nöjd personal och mycket nöjda kunder)

    Så jag tycker inte det är så mycket att fundera över PRIVATISERA när det är ett billigare alternativ!

  14. Mikael N

    Ibland känns det som att det läggs ned så himla mycket energi på att hitta finurliga lösningar som kanske inte är dom rätta om man skulle analysera vad den stora grundorsaken till att kommunen har halvtaskig ekonomi.

    Dvs man borde bränna krutet på rätt saker.

    Jag anser att banta på mat tillagningen, städning mm är ju på nåt vis en magnecyl lösning till följd av nåt annat.

    Vad är grund problemet att Vindelns Kommun har dålig ekonomi ???

    /Mikael

  15. Anbud

    ”Tydligen ville inte majoriteten vända sig till anbudsgivaren och förhandla utan de klubbade det rakt av för att anbudet var för högt.”

    Ska man per automatuk omförhandla ett bud bara för att det är för högt. Låter ju heltokigt. I såfall måste samtliga anbud få omförhandlas. I ett anbuds förfarande är det viktigaste att samtliga får samma underlag, utifrån det får man räkna ett pris.

    Tycker kommunen har gjort helt rätt, samtidigt som det visar att t.o.m privata företag är dyrare än kommunen sjäkv. Alternativa driftformer är inte alltid en lösning.

  16. Berra

    Offentlighetsprincipen?

    Så du menar om Attendo Care anställer 3 nya chefer. då får allmänheten se vilka som sökt jobbet resp. fått jobbet? Eller vilka investeringar attendo har gjort?

    Knappast. Och bokslutet vad säger det? Kommer ofta 4 månader efter verksamhetsårets slut, samt att många bolag har koncernförhållanden, där man lämnar koncernbidrag för att skatteoptimera m.m. Svårt för en vanlig svensson att förstå allt det där.

    Sen glömde du ”yttrandefriheten” för de anställda i offentligsektor. Är det OK att kritisera det privata företaget? Risken att kallas för olojal är stor…

  17. Läsare

    Vindelns kommun fick visst bästa betyg för hemtjänsten i länet! Så varför ska man då slå sönder den?

    Vi ser vad som händer vid ”ofantlig upphandling” i Åmsele. De lokala fick ge sig för storföretag!

    De privatiseringar vi ser i Sverige kommer i slutändan att få dyra konsekvenser för oss skattebetalare och kommunerna. Man betalar inte inte pensionspengar ibland eller skiter i att betala in preliminärskatter mm.

    Slå vakt om de kommunala verksamheterna. Där har vi insyn! Den rätten finns inte i privat verksamhet. Inte ens socialtjänsten får se dokumentation i enskilda ärenden!

  18. Kommunen i brant utförsbacke

    Svar till (Läsare säger:) Det är skrämmande vilken inställning vissa personer har till det privata näringslivet.
    Avarterna inom företagsvärlden skall givetvis plockas bort,men att tro att inte de privata alternativen skulle vara intressanta för Vindelns kommun är naivt.
    Jag är av den åsikten att för de anställda vore fler arbetsgivare inom den offentliga verksamheten till fördel.
    Att tro att bara kommunen i egenregi skulle vara bäst ja då skulle Vindelns kommun vara i topp när det gäller ekonomi för där existerar i stort sett inga privata alternativ.Ny ordning måste till!

  19. Mikael Sundling

    Svar till Läsare (2009-11-04 17:33)
    Läsare nu tror jag du missförstått allting!
    Kommunen får in skattekronor av sina medborgare, dessa ska täcka alla kostnader. Nu är det så att under de år Socialdemokraterna har styrt kommunen så har det gått hemskt dåligt med förvaltningen av dessa. Så om man kan få en extern aktör att driva samma verksamhet till ett bättre pris, med samma kvalitet är ett nytt och kreativt sätt att förvalta vindelbornas skattemedel.

    Det lokala alternativet i Åmsele hade lagt för högt bud så de förlorade mot en annan aktör. Alltså innebär detta att kommunen tjänade pengar på den upphandlingen.

  20. Roffa

    Tomas Brisbeck, 30, har väntat i nio månader på a-kassa.

    Arbetsgivaren gick i konkurs och vägrar skriva på intyget som behövs.

    – Det är riktigt jobbigt. Jag har magknip inför julen, säger Tomas.

    Han är byggnadsarbetare och medlem i fack och a-kassa sedan 13 år.

    Den 17 februari blev han uppsagd.

    A-kassan har inte hunnit med hans ärende ännu, trots att det är november.

    Mikael, se till att inte behöva låna pengar av din far vid eventuell uppsägning. Det kan bli en ond spiral. En överlevnadsbild av dagens Sverige.

  21. Mikael Sundling

    Svar till Roffa (2009-11-07 00:41)
    Inte bra, men läser man hela artikeln så är det faktiskt så att det är byggnads det sitter i delvis, så skyll inte detta på regeringen i vanlig ordning. Om facken flyttar fokus från valkampanj och ägnar sig åt sina medlemmar så kanske sådana här historier ej behöver upprepas.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.