Mikael Sundling (M) Tvärålund

Tillsammans utvecklar vi Vindeln

Byggnads spårar ur ytterligare en gång.

Kom på en sak jag måste blogga om som jag tycker är uppåt väggarna. En lång blogg, men jag hoppas ni läser den ändå.

Tre byggarbetare fick för mycket betalt, tyckte facket som tvingade de anställda att betala tillbaka 7 500 kronor till arbetsgivaren Håkan Ström Byggnads i Motala. – Anledningen till att de anställda får betala tillbaka lön är att Håkan Ström Byggnads AB felaktigt fortsatt att betala ut en högre lön än avtalet, säger Byggnads ombudsman Peder Eliasson till tidningen Byggindustrin.

Bakgrunden är att fack och arbetsgivare inte kunnat enas om lönevillkoren, trots att företaget var överens med de anställda. Och om inte parterna blir överens gäller minimilönen 128 kronor i timmen i stället för de 166 kronor i timmen som företaget hade beslutat om.  (Källa: TT)

(Men när detta förfarande kom fram i media drog facket tillbaka kravet! Peder Eliasson, ombudsman vid Byggnads: –Jag har tidigare uttalat att de till följd av avtalsbrottet från arbetsgivarens sida kan komma att behöva betala tillbaka den överskjutande lönen. Det var fel av mig och för det ber jag om ursäkt. De anställda ska givetvis inte behöva betala tillbaka någon lön.)

Ska det behöva komma fram i media för att få facket att förstå att de är helt fel ute?

Ja vad säger man! Man blir mer och mer fundersam. Att jag inte är medlem i något fack har nog många förstått och jag blir ännu mera övertygad om att jag inte kommer att gå med när man läser sådant här dravel. Tror att byggnads har tre medlemmar mindre i Motala. Eller kan det vara så att de inte var medlemmar och blev straffade för det? Att företag betalar duktiga arbetare mer pengar är det fel?

Att facket senare drog tillbaka sitt krav är ovidkommande! Att ombudsmän ens kommer på tanken är enligt mig helt absurt. Kanske för att karln i fråga har lägre lön än de som det gällde!?

Håller facken på med sånt här kommer nog andra lösningar på hur man ska ersätta duktiga arbetare arbetas fram av företagen själva.  Kan vara så att sådana ersättningar inte inbringar en krona i skatt till den kommunen vilket är djupt tragiskt enligt mig. Jag tycker arbetare som är oroliga att deras "extra slantar" som de har utöver avtalet måste betalas tillbaka till arbetsgivaren inte borde uppge till facket hur mycket extra de har.

Så länge företagen följer kollektivavtalen så ska inte facken ta pengar av de anställda som lyckats få upp lönen utöver det anser jag. Är det så att det finns oseriösa arbetsgivare som betalar under kollektivavtalen då ska facken agera inte annars. Men då krävs det att den enskilda medlemmen kontaktar sitt fack. Med andra ord den enskilde arbetaren ska själv få bestämma vad sitt fack ska hjälpa dem med.

Jag vill inte avskaffa fackföreningsrörelsen.  Men de ska hålla på med rätt sorts frågor. De ska inte tvinga småföretag att teckna kollektivavtal genom hotmetoder eller blockader. De ska inte lägga sig i lönefrågor så länge kollektivavtalen följs. Det finns saker som de bör hålla på med. Arbetsmiljöfrågor främja en förändring av LAS så att fler yngre kan få jobb är några av dessa tycker jag. Finns mera men jag ger mig där.

Ett annat liknade fall: Byggnads kräver sänkt lön på bygge i Borås

/Sunken

 

Etiketter: , , , , ,

8 kommentarer

  1. BErra

    Bara för att en anställd åt ett fackförbund gör ett fel så hackar du på facket. Det är så klassikst moderat politik!

    Facket har bidragit till att vi har de arbetsvillkor som vi har i dag. Förmodligen så har inte du läst historien kring hur facket bildades m.m, men om du gör det kommer du förstå fackets nytta. Vilda strejker är något ingen arbetsgivare vill ha!

    Intressant att du inte tycker att facket ska lägga sig i lönefrågor. Svenskt näringsliv vill ju att man ska skippa lönefrågan centralt, och i stället förhandla lokalt. Men men… Men vad är svenskt näringsliv utan en M regering?

  2. Mikael Sundling

    Svar till BErra (2009-10-21 17:28)
    Jo du min vän historian har jag läst.
    De ska inte lägga sig i lönefrågor så länge kollektivavtalen följs skrev jag: Med andra ord lyckas den enskilde medlemmen få upp sin lön ska facket strunta i det.

  3. Mikael Sundling

    Svar till Mr Coool (2009-10-21 09:42)
    Ser att jag fått en slapp copycat på min blogg. Men du har långt kvar till den riktiga MR Cools intellekt, formuleringar och skrivkonst. Är detta ytterligare ett bevis på vänster idetorka?

  4. Johan Åsberg

    Ser det som ett stort steg framåt att en som inte håller med Mikael i stort kan erkänna att Mikael har rätt i sak, d.v.s att facket har gjort fel i detta fall. Även i politiken så måste man kunna påvisa kunskapsutveckling, d.v.s att man står för, och erkänner, när man gjort/tänkt fel. Tar man även till sig de nya kunskaperna så utvecklas man, men inom politiken väljer allt för många att lägga klavertrampet i malpåse och istället kasta paj på motståndarna, vilket inte skapar förtroende.

    Hoppas att fler väljer att kommentera sakfrågorna i Mikaels bloggar, som ofta är bra och tänkvärda.

  5. Skuggan

    Man måste förstå att byggnads måste vara (synas vara) solidariska med andra LO-förbund i lönenivåer. Hur redovisar man sina löner; jo som timlöner. Man måste se till att det finns en låg nivå att redovisa. När man vill ta ut högre lön då går man över till prestationslön som ju inte är jämförbar med veksamhetsområden utanför byggarbetsplatserna. Det här är en sak som hålls lite i skymundan. Benämningar ändras för att skapa ovisshet för yttre kretsar. Förr hette det ackord och mätning. Mätningen utfördes av mätningsman anställd hos Byggnads. Facket tog 2% av ackordsbetalningen som sitt arvode fö

  6. Skuggan

    Facket tog 2% av ackordsbetalningen som sitt arvode för ”mätningen”. Nu kallas det granskning och ombudsmannen går in till platschefen och synar entreprenadkalkylens budgeterade arbetskostnader för att sedan begära ut dessa medel. Även här tar man ut en granskningsavgift. Det rinner in duktigt med pengar till förbundet på det här viset. Genom att ca en tredjedel av inkomsten lägges utanför timlön så får man en skenbart låg lön då prestationsersättningen inte är jämförbar. Ett annat dilemma är att man är överens om att exportindustrins konkurrensutsatta lönenivå ska utgöra ett lönetak för att

  7. Mikael Sundling

    Svar till Skuggan (2009-10-25 16:51)
    Tack för informationen. Det finns nog en hel del som facken försöker gömma i garderoberna. Hoppas sådana saker kommer fram så att det kan bli en förändring och förbättring för de som är anslutna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.