Mikael Sundling (M) Tvärålund

Tillsammans utvecklar vi Vindeln

Välbehövliga och väntade pengar

Staten skjuter till ytterligare 10 miljarder för att minska effekterna av den ekonomiska krisen. Ytterligare en gång ett bra och ansvarsfullt beslut av vår regering. Utöver detta höjs dessutom statsbidragen till landstingen med en miljard kronor 2009 för att underlätta hanteringen av den pågående pandemin. Tillsammans med andra satsningar innebär detta att Alliansregeringen 2010 har förstärkt kommunsektorn med 38 miljarder kronor, jämfört med 2006 års nivå.

* Fördelningen av det tillfälliga stödet sker med 7 miljarder till kommunerna och 3 miljarder till landstingen.
* Liksom det tidigare konjunkturstödet utgår detta bidrag i proportion till antal invånare i respektive kommun och landsting. Medlen är avsedda att användas under 2010.
Det betyder av vår kommun får 4,203 mkr. Men detta innebär inte att vi politiker kan ligga på latsidan, men det ger oss andrum ett tag. Omorganisationer inom kommunen är ett måste för att vi fortsättningsvis ska få ekonomin att gå runt. För så länge befolkningsstatisktiken visar minus så tappar vi skatteintäkter. Kostymen måste anpassas efter det!
Men det viktiga är att rätt saker effektiviseras. Vi måste ha saker att erbjuda om vi ska vara attraktiva. Detta gäller både centralorten och byarna runt om i kommunen.
Skolan: Inför budgeten 2010 så har vi enhälligt i vår nämnd (UFN) tagit beslut om att sänka lärartätheten. Trots de besparingar vi har föreslagit inom skolan så kommer Vindeln att ligga bland de kommuner som ha högst lärartäthet i Sverige. Så vi kommer fortsättningsvis att ha en skola vi kan vara hemskt stolta över. 
Om vi fortsätter att tappa skatteintäkter kommer med all sannolikhet inte skolan gå obemärkt förbi trots de besparingar vi nu beslutat om. Men vi inom oppositionen kommer att kämpa för att skolan ska få så lite besparingskrav på sig som möjligt. Även sociala som redan nu har stora problem med ekonomin (Har inte hållit budget på 20år) kommer vi att kämpa för. Men fortsätter ekonomin bli sämre kommer även de att få lov att anpassa sig efter de pengar de får sig tilldelade.
Återigen hoppas jag att vi kan få tillstånd en utredning som utreder alla kommunens verksamheter. Att samköra förvaltningar med andra kommuner anser vi Moderater skulle ge besparingar. Med andra ord anser vi att en hel del pengar går att spara inom kommunhuset. Dessa pengar kan vi sedan använda till skolan och omsorgen bla. Jag vet att många tycker det är lätt att säga att det bara är att spara på kommunhuset, men faktum är att det finns pengar att spara bara man vill.  Får vi inte till en utredning som kan visa på vad vi kan samköra med andra kommuner får vi aldrig ett svar. Nu ligger bollen hos majoriteten och jag hoppas de rullar igång den snart. En sådan utredning kostar pengar det är vi medveten om, men visar den att man kan spara skattekronor som kan läggas på kärnverksamhet istället anser vi att det är värt varenda krona!
Sen bör vissa delar av verksamheterna läggas ut på entreprenad anser vi. Det skapar bättre och effektivare verksamheter. Hemtjänsten är ett exempel som ger oss en besparing inom kommunen. Effektivare och mindre kostnader har det visat sig att de blev när hemtjänsten i Åmseleområdet hamnade hos en privat aktör, att personalen trivs bra med sin nya arbetsgivare är också det ett stort plus. Att ha fler arbetsgivare att välja mellan skapar trygget hos de anställda. Dessutom så kan kommunen kanske lära sig något av privata aktörer.
/Sunken
 
Etiketter: , ,

19 kommentarer

  1. Erik

    Slopa skattesänkningar och satsa pengarna på att rädda jobben. Två av tre svenskar är emot Reinfeldts sänkning av skatten för den femtedel som tjänar mest. Det visar en ny opinionsundersökning.

  2. Den halte

    Svenska folket vill hellre undvika nedskärningar i välfärden och uppsägningar framför att få skatten sänkt.

    Vår politik att investera i jobb i stället för skattesänkningar får ett växande stöd av väljarna, skriver Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin.

  3. Per-Ola Moström

    Svara nu på frågan om äldreboende på entreprenad Mikael Sundling!

    I 2009 års budget för Vindelns största äldreboende Älvbacken med 50 platser uppgår kostnaderna till:

    Köp av tjänster 20 tkr (0,1%)
    Löner 19662 tkr (91,0 %)
    Förbrukningsmaterial 455 tkr (2,1%)
    Övrigt 10 tkr (0,0 %)
    Matleverans till pensionärerna 1458 tkr (6,7%)
    Totalt 17837 tkr (100%)

    Dessutom finns kostnader för uppvärmning o lokaler med 1420 tkr samt städkostnader. Kanske bäst att skriva här att undertecknad har inte haft ett enda finger med i hur budgeten är upprättad! Den är godkänd av socialnämnden.

    Om en privat entreprenör skall ”spara” på kommunens kostnader måste man således:
    • Minska på personalbemanningen
    • Minska på kvalitén på maten
    • Minska på städning eller värme i huset.

    Eftersom moderaternas i sina budgetförslag enligt Mikael Sundling på bloggen den 29/9 2008 tar upp ”äldreboende läggs ut på entreprenad” som en BESPARING bör man nog samtidigt svara på frågan: Vad ska bort?

    Hur mycket förväntar sig moderaterna att spara och på vad? Var konkret nu och kom inte bara med floskler.

    Inte blir det hellre mer val för de som bor på Älvbacken om nu det skulle läggas ut….

    Troligen bara en lägre personalbemanning!

  4. Mikael Sundling

    Svar till Erik (2009-09-08 16:13)
    Nu har regeringen som sagt satsat 10mdr till kommuner och landsting. Idag så gick de ut med att de satsar 4mdr på polisen, åklagarna och domstolarna också.

    Tänk om de hade beslutat sig för att köpa SAAB för flera miljarder som oppositionen tryckt på om, då hade dessa satsningar varit omöjliga att göra. Med andra ord är jag stolt över vår regering som hade is i magen och inte gick på S,MP & V påtryckningar. Detta visar att den nuvarande regeringen är ansvarstagande för vi medborgare. När det gäller de skattesänkningarna du pratar om (Jobbskatteavdraget) belastas inte kommunernas skatteintäkter. Dessa avdrag står staten för.

    Man ska ha mer pengar kvar i plånboken om man arbetar än om man inte gör det. Konsumerar man mera kommer det in mera pengar till staten. Konsumtion genererar arbetstillfällen!

  5. Mikael Sundling

    Svar till Per-Ola Moström (2009-09-08 21:04)
    Nu är det så här Moström! Vi vill att en utredning ska göras som kan visa om entreprenörer kan göra samma jobb billigare med samma kvalitet. Vi är fritidspolitiker, detta innebär att vi har tjänstemän som ska räkna på de förslag vi kommer med. Så svaret på din fråga är att i kronor och ören vet vi inte vad det skulle kunna ge i besparingar. Det är det vi vill ha svar på. Men får man inte till en utredning får man aldrig veta svaret. Men att personalen får en arbetsgivare till att välja mellan och att entreprenören har andra metoder för att utföra jobben, medför med all sannolikhet besparingar för kommunerna i långa loppet. Nytänkande behövs för att få ut maximalt av de skattekronor vi politiker ska förvalta. Du och övriga läsare ska veta att vi Moderater i Vindeln inte vill privatisera för privatiseringens skull. Utan får vi ordentligt gjorda utredningar tills oss, som visar att besparingar kan göras är vi de första som kommer att bifalla ett beslut som innebär att en entreprenör tar över kommunala verksamheter .

    Detta kanske är floskler i ditt sätt att tänka, men det är så det funkar i en demokrati. Sen har jag en fråga till dig! Tror du att Sverige skulle klara sig utan privata företag?

  6. Per-Ola Moström

    Nu blir det intressant med att även den gode Mikael Sundling backar! Nu skriver han att det blir ”sannorlikt” med besparingar i det långa loppet.

    Vad han och moderaterna saknar är en ”utredning”.
    Avslöjad – skulle jag vilja säga! Ni hade inget än gissningar att komma med!

    Sen skriver Mikael i en kommentar på en Vännäsblogg att föräldrarna i Tvärålund skulle få ett alternativ om en privat skola startas. Menar du att det både ska finnas en privat och en kommunal?

    Om du läste Jan Nilssons blogg i frågan så är det inte så enkelt! ”En skolas driftsform är inte så intressant, det är det innehållet som är.” skriver han! Läs en gång till Mikael och andra!

    Jag har själv varit egenföretagare i många år och vet att Sverige måste ha privata företag. I varu- och tjänsteproduktion! Inte i skola, vård och omsorg! Där har företagande faktiskt inget att erbjuda som kan bli bättre!

    Tvärtom visar erfarenhet att privata skolor, förskolor etc har lägre personalbemanning och personal med lägre utbildning än kommunal verksamhet!

    Men det var intressant att du inte kunde ange hur Älvbackens äldreboende skulle kunna bli billigare! För det alternativet finns inte hävdar jag – annat än med sänkt kvalitet!

    Moderaternas krav på ”utredning” är inget annat än angrepp på kommunalt anställda! Och det har Ni ju visat att Ni är duktiga på! Jaga jaga – till slut tror Ni väl att nån tror Er!

    Till försvar av kommunal verksamhet efter att ha jobbat i 4 kommuner!
    P-O MOström

  7. Tvärålundsbo

    Jag tycker att Per Ola Markström är märkligt aggressiv i sitt försvar av hur Vindelns kommun sköts. Det är väl rimligt att vilja utreda alternativ till en nedläggning av en mycket väl fungerande skola? Utan ordentliga utredningar som underlag för beslut grundas väl även majoritetens beslut på just gissningar.

    Vår önskan om en utredning av kommunens alla verksamheter bottnar i de bästa av intentioner. Det finns ingen bakomliggande illvilja eller misstro mot enskilda kommunanställda. Bara en stark önskan om en förändring i positiv riktning.

    Kanske är det möjligt att spara in på annat än barnomsorgen? Kanske behöver inte barnen betala priset ännu en gång? Hur kan Per Ola Markström anse att detta inte är värt att utreda?

  8. Kommunmedborgare som tror på nya ideer !

    Bra jobbat oppositionen i Vindeln! Ni är på rätt väg,kör på. När rödvänstern med Moström som härförare tar till brösttoner och menar att inget alternativ finns som skulle klara driften av omsorg,skola, ja som jag förstår all kommunal verksamhet bättre än kommunen i egenregi så är det bevis på att dom är dödsrädd att det skall prövas något alternativ för då kanske deras idiologier skulle spricka och tuppkammen på Moström skulle lossna.Än en gång ett stort tack till er som vågar komma med nya ideer och inte lyssnar på bla avdankade ekonomer.En annan intressant iaktagelse är att en person som själv valt att dra sig tillbaka inte kan tåla att ungdomar kommer med nya ideer och försöker finna nya lösningar för en kommun som kört fast och endast ser nedmontering som en framtid.Vi är åtskilliga som står i startblocken för att hjälpa till om ni lyckas rubba majoriteten vid nästa val.Jag tror det är dags för Moström att ägna mer tid till golfbanan i Granö, för argumenten börjar kännas ordentligt krystade i hans instängda bubbla.Det är anmärkningsvärt och ovanligt att en Vännäsbo lägger sig debatten i Vindeln istället för att argumentera i sin egen kommun där hans röst kan påverka.Det kan väl inte vara så att han känner sig trampad på tårna,och detta bevakande av Mikaels blogg är ett sätt att hämnas.Jag tror att man i längden inte kommer att må bra av en sån inställning.

  9. Mikael Sundling

    Svar till Tvärålundsbo (2009-09-09 13:11)
    Mycket bra kommentar, det är precis så det är. Tycker det är tråkigt att den som kom med kommentaren tror att vi har något emot personalen som jobbar inom kommunen. De gör mig ledsen och hemskt besviken. Vi har tydligen tuffsat till han så pass att taggarna aldrig lägger sig. Men jag vet av erfarenhet att sanningen ibland svider, och tydligen svider det länge hos vissa!

  10. Mikael Sundling

    Svar till Kommunmedborgare som tror på nya ideer ! (2009-09-09 21:57)
    Jag kommer inte att lyssna på avdankande ekonomer de lovar jag. Att nya ideer behövs för att få kommunen på fötter igen hoppas jag att fler och fler förstår. Hoppas ni orkar stå i startblocken ett tag, för snart drar valrörelsen igång på allvar och jag tror liksom du att kommunen skulle må bra av ett maktskifte.

  11. Mikael Sundling

    Svar till Skärpning moström (2009-09-09 14:10)
    Bra blogg av Edward. Jag tror att de som gnäller över friskolorna inte har någon större erfarenhet av dessa. Jag tror helt enkelt att ideologin går före förnuftet många gånger.

    Vad gäller skadegörelsen på Renforsskolan så kommer håller Vibo på med att ta fram priser på kameror som kommer att övervaka skolans lokaler. Dessa kameror kostar pengar, men med tanke på att det vandaliserats för fyrahundratusen under fjolåret, så kommer de fort att tjänas in.

  12. Isak

    Om det ändå hade varit nya ideer. För oavsett vad det
    är, så är Sunkens lösningar en utredning. För som fritids-
    politiker så tycker han att man inte behöver kunna något.
    Men nog måste han väl ha några egna uppfattningar och kun-
    skaper om politik. Om vi skulle ha utredare och konsulter
    i alla frågor så behövde vi ju inga politiker. Men jag kan
    garantera att det inte blir billigare. Paralellt med sina
    kommunala uppdrag så sitter Sunken med i en hemlig utred-
    ning för att få ett samgående med Umeå eller någon annan
    kommun. Detta tycker jag är ett stort svek mot alla Vindel-
    bor. Jag tycker att han ska gå ut och förklara vad han
    sysslar med.

  13. Mikael Sundling

    Svar till Isak (2009-09-09 22:55)
    Isak!
    Jag accepterar oftast dina kommentarer! Men rena lögner tycker jag du ska lägga av med!!!!! Du kommer allt för ofta med saker som är tagna från ingenstans utan, du hittar på för att skada mig och andra bloggare så mycket som möjligt. Du hittade nyligen på att jag är med i en hemlig grupp. Så här är det! Sitter inte med i någon hemlig ”utredningsgrupp” som håller på och förhandlar om en sammanslagning mellan Umeå och Vindeln.

    Jag accepterar dig om du ställer frågor och skriver egna åsikter. Men att du allt för ofta tar saker ur luften för att försöka vinna rödapoäng är ett rackarns tilltag. Och framför allt är det hemskt oärligt och jag har fruktansvärt svårt för de som är oärliga.

    Måste ytterligare en gång fråga dig varför du inte startar en egen blogg, varför kan du inte svara på det? Skrivkonsten kan du och datavana har du också, så vad väntar du på starta en vetja.

    Kan en hel del, men våra ny gamla idéer i Vindeln är just att entreprenörer bör sköta en del av den kommunala servicen. I Vindelns kommun har vi hemskt dåliga erfarenheter av det, då alltid kommunen har tyckt att de driver allting bäst.

    Du skriver:Om vi skulle ha utredare och konsulter
    i alla frågor så behövde vi ju inga politiker.

    Menar du att demokrati är förkastligt?

  14. Isak

    Det är inget bra att hotas Sunken. Oavsett vad du tycker
    så måste du nog ändra på tryckfrihetslagstifningen om du
    ska få tyst på mej. Och det är inget bra om det tryckta ordet får vara oemotsagt. Bästa Sunken jag skulle inte
    sänka mig till att ljuga om dej. Det liksom behövs inte.
    Jag har bara läst vad du skrev själv här på bloggen den
    2 sept.kl.15.12.om förslag om kommunsammanslagning.
    ” Förslaget ligger redan inne och det finns de som jobbar
    med en utredning. Den får visa hur vi skall gå vidare”.
    Eftersom du skriver vi, så måste ju du själv vara med.
    Appropå demokrati så måste man alltid vara ärlig mot väl-
    jarna, för det är på deras förtroende du har ett berättig-
    ande som politiker.Och när jag har övat upp mitt skrivande
    och lärt mig min dator, så kanske jag vågar att starta en
    egen blogg.

  15. En annan kommunmedborgare

    Håller med Kommunmedborgaren! Tillhör själv inte något politiskt parti men jag tror absolut att Vindelns kommun behöver ett maktskifte, och det snarast. Det fungerar ju uppenbarligen inte som det är nu, och den nuvarande majoriteten verkar totalt sakna visioner för att vända en sedan länge negativ trend. Deras ENDA lösning är nedskärningar, gärna på barnen/skolorna. Detta är inte hållbart!

    Jag förstår inte hur väljarna i Vindelns kommun kan ge majoriteten förnyat förtroende val efter val. Är vi verkligen nöjda med hur det ser ut idag? Jag misstänker att folk röstar ideologiskt istället för att se till verkligheten. Vi måste öka den politiska medvetenheten och börja debattera sakfrågor istället för att fasta i ideologiskt tjafs!

    Så Mikael eller någon annan; Finns det fler sätt för en enskild att bidra till förändring, utöver med röstsedeln?

  16. Mikael Sundling

    Svar till En annan kommunmedborgare (2009-09-10 13:44)
    Ett sätt att påverka utan att gå via partier är att lämna in ett medborgarförslag. Du hittar hur du ska gå tillväga på kommunens hemsida. Under menyn till vänster klickar du på ”Medborgardemokrati”

  17. Mikael Sundling

    Svar till Isak (2009-09-10 00:39)
    Vill absolut inte få tyst på dig, utan jag tycker inte om att du hittar på saker för att misskreditera mig eller andra bloggare. Tar du min kommentar som ett hot uppmanar jag dig att läsa den en gång till. Jag uttrycker snarare besvikelse över ditt sätt att agera.

    Den hemliga utredningen du nämner är inte alls hemlig. Det är universitetet i Umeå som jobbar med utredningen. Men jag personligen vet inte hur den fortlöper.

    Jag skrev så här den 2/9: Förslaget ligger redan inne och de finns de som jobbar med en utredning. Den får visa hur vi ska gå vidare. Med vi menar jag Moderaterna, hur de andra partierna tänker har jag ingen aning om.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.