Mikael Sundling (M) Tvärålund

Tillsammans utvecklar vi Vindeln

1991-2008+Utförsåkning

Vi politiker har fått förklarat för oss att varje person som bor i kommunen genererar 52000kr i skatteintäkter. Så ni som vill roa er med att räkna ut vad vi tappat i skatteintäkter sedan 1991 gör gärna det.(se bild) Bli inte förvånad! Det är oerhört mycket pengar det handlar om.
Jag håller mina tummar att det vänder någongång.
Men börjar nu majoriteten peta i 6-9skola och ytterligare försämra för byarna. Så måste vi inse att snart så är en kommunsammanslagning ett faktum. Jag vill absolut inte det men som jag skrivit i föregående bloggar: Det finns snart inget annat alternativ.
En del läsare ska nog försöka skylla detta på nuvarande regering. Men ni som orkar räkna ut vad vi tappat i skatteintäkter sedan 1991 förstår nog att detta inte har med saken att göra. För tillfället är hela världen i ekonomisk kris. Det innebär att alla har det tufft inte bara Vindeln.

En positiv befolkningsstatistik får vi aldrig om vi hela tiden monterar ner kommunen bit för bit. Många kan uppfatta det jag skriver som bitterhet. Jag kan upplysa dessa personer att de delvis har rätt. Jag ser faktiskt ingen ljusning om kommunen fortsätter som den gör nu tyvärr!

Ett exempel på skillnader:
Pratade med en politiker i Umeå angående deras planer på att eventuellt bygga en slalomanläggning på Vallberget i Tavelsjö.
Svaret jag fick var: -Det är inget kommunen ska bygga utan det får någon privat aktör göra. Men vi måste ju betala till driften sa denne person.

Jag frågade hur mycket pengar kommunen eventuellt hade tänkt sig gå in med i driftbidrag.
– Mellan 3-4miljoner blev svaret. Jag blev tyst och önskade de lycka till.

I Vindeln går vi in med 0,1milj till bolaget. Och det tycker många är hur mycket som helst. Snacka om att leva i olika världar säger jag bara.

Ett förtydligande! Den jag pratade med om Vallberget sa även, att inget ännu var på gång vad han visste.

/Sunken

12 kommentarer

  1. Ewa-May Karlsson

    Innan du går för långt när det gäller att slå ihop med Umeå bör du betänka att de har ett mål på en lärartäthet på 8,3 har idag 8,7 . Vindeln ligger på 11,5 och skall ner till 9 eller 10. Vad skulle det betyda för Tvärålund och Hällnäs.

    Jag vet inte vem du pratat med om vallberget, Lennart Holmlund säger i varjefall nej till att stå driftkostnaden.

  2. per

    Obehagliga sanningar är alltid bättre än dina behagliga illusioner. I vilken värld lever du?

  3. Sara

    jag undrar vem som ska kolla vad ?
    Du Eva-maj! kanske du ska ta och läsa rätt blogg stycke innan du utalar dig. var aldrig tal om någon hopslagning i just denna blogg.
    Jag och många andra har hört dig säga att du aldrig läser eller kommenterar bloggar ?
    Vad har du gjort nu, kanske är det så att det gungar ikring dig och att det är dags att ÄNTLIGEN vakna. Denna fallande befolkningsstatestik har pågott i väldigt många år och det kan ju bero på att ni på Kommunen inte tänker för hela Kommunen utan bara för tätorten. Ta och sätt dina tjänstemän på Vindel utveckling i arbete och få dem att tänga på HELA kommunen, så får vi se i förlägningen vad det kan leda till.

  4. Har en framtidstro fortfarande

    Det är skrämmande. Om detta stämmer så har vi tappat ca 54 000 000 under denna period.Och den enda medicin som majoriteten med S i spetsen har är att slå undan benen på våra livskraftiga byar.Nä nu är det dags att våra politiker sätter sig ner och arbetar fram en offensiv stategi som än om den kostar så måste den vända trenden.Eljest Umeå öppna barmen Vindeln kommer.Men jag är orolig. Vill Umeå ta imot oss?Moderater och Kd lägg fram ett framtidspaket som kan vara starten på ett samarbete inom borgarleden.Kanske även S kan släppa fanorna och vara med?

  5. Sunken

    Ja Per!
    Jag har tagit fram fakta vi vår kommun och via politiker i Umeå!

    Var får du dina fakta ifrån?

    Man ljuger inte i en blogg så enkelt är det!

  6. Erik

    Hällnäs och Tvärålund kan göra om sina skolor till andra former. Då kan inte dom röras om det blir en hopslagning med en annan kommun!

  7. Anders

    Undrar hur det skulle se ut om moderaterna finge bestämma.- de skullle sälja ut alla kommunala anläggningar och ändå ha ekonomiska problem. Enkla lösningar kan alltid vara publikfriande men inte alltid så smarta. Att alltid klaga på kommunkontoret är typiskt moderatpolitik, att angripa majoriteten för aningslös politik är också typiskt, men att komma med konkreta smarta lösningar av ekonomiska problem eller alternativ budget så finns inga svar. Det är enkelt att vara i opposition och kritisera, men att ta ansvar för rådande situation är svårare. Mikael- tänk efter vad du skriver och angriper- du är inte så smart som du tror.

  8. Tror på förändring!

    Din lösning är väl en skattehöjning i världsmästarklass?
    Tycker sundling och co. kommer med bra lösningar på hur de ska lösa kommunens mycket pinsamma situation. Det du håller på med är klassik S propaganda och just detta håller folk på bli mycket less på.
    Du talar om att Mikael inte är smart. Då är min fråga till dig som tydligen är smart följande.
    Om ni lägger ner kommunen bit för bit hur tror du då någon vill bo här?
    Dessutom så blajar du på om att han angriper och skriver om sanningar. Är detta fel?

  9. Tjoho

    Befolkningsminskningen är inget unikt för Vindeln – hela inlandet håller på att avfolkas. En av orsakerna är naturligtvis avsaknaden av attraktivitet. Vem vill köpa/bygga ett hus i inlandet när man vet att det är bortkastade pengar? Köper du ett hus/lägenhet i umeåområdet kan du nästan vara 100% säker på att få igen din investering. Fixa attraktiva jobb till kvinnorna så ska ni se att Vindeln börjar blomstra igen. Det är i huvudsak kvinnorna som ”bestämmer ” var familjen ska bo – männen pendlar. Så enkelt är det. Nu när tågen kommer att börja gå från Vindeln till Umeå tror blir det nog attaktivare att bo Vindeln – men vi behöver fler attraktiva bostäder, attraktiva miljöer (inte bara fin natur – det finns överallt) för att attrahera barnfamiljer att flytta till vår fina kommun. Jag tror heller inte att allt negativt som skrivs här gör att vår kommun blir attraktivare – jag tror snarare att man skrattar åt oss.

  10. Lisa

    Tänk om ni kunde fixa ett kvinnofängelse i Hällnäs i ett nafs kanske vi skulle ha 150kvinnojobb!
    Tyvärr så kan inte politikerna inom majoriteten lobba mot riksdag och regering, för att det var Moderaterna som kom med förslaget tragiskt tycker många.

  11. /R

    Intressant att Ewa-Maj kommenterar, men har inte bloggat själv sedan 30 oktober 2008. Verkar som att hon inte har något att berätta om kommunens situation i sin blogg… Med tanke på att hon ändå är kommunalråd i Vindeln. Trist!

  12. Mira

    jag tror också på ett fängelse i Hällnäs. Det är en fatastisk byggnad (Sanatoriet )och varför inte använda det till något som det lämpar sig för.
    Det skapar mer arbetstillfällen också och mer inflyttande.
    Håller med dig Lisa om att det är tråkigt att inte majoriteten kan nappa på ett förslag från oppositionen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.