Mikael Sundling (M) Tvärålund

Tillsammans utvecklar vi Vindeln

Dra ned på den politiska organisationen?

Majoriteten hoppas på allmosor från staten!
Tycker personligen att det är tråkigt att man i första hand ska tigga pengar.
Det man bör ta itu med först är att med hjälp av extern expertis gå igenom hela organisationen. Det finns områden som går att effektivisera, bland annat genom att tillsammans med andra kommuner inom Umeåregionen sköta visa områden tillsammans.

Vi kan inte ha samma kostym i Vindeln som vi hade när vi var ett par tusen invånare fler, det är enkel matematik enligt mig själv.

På radion idag kunde vi höra vårt kommunalråd.
Hon sa följande:
Det finns inte någon vits med att dra ned på den politiska organisationen eftersom den kostnaden är så liten.

Detta uttalande kan man tycka vad man vill om. Personligen så tycker jag deras maktfullkomlighet ytterligare en gång lyser igenom. De envisas med att ha 1,5 majoritets kommunalråd. Att de inte kan dela på en tjänst är för mig obegripligt.

Många bäckar små är ett gammalt ordspråk som tydligen inte varken Centern eller Sossarna i Vindeln har hört talas om. Alla måste hjälpas åt när vi ska dra i handbromsen anser jag. Så att även vi politiker ska spara på oss själva är solklart enligt mig själv.
Men i och med kommunalrådets tydlighet i radion idag så lär det jag har nämnt vara en utopi, men det är val 2010 då kanske det kan bli en förändring.

När det gäller skatten! Så är vi i det läget att det inte bär sig att höja mera. Om vi börjar ligga mycket över Umeås skattetryck, så kan vi i princip glömma att vi ska få en inflyttning till kommunen i någon större utsträckning. Jämför vi med Umeå idag så betalar vi 30öre mer i kommunalskatt redan idag. (Tjänar man 300tkr så betalar vi i Vindeln 900kr mer än vad Umeåborna betalar)

Här kan ni läsa en motion som härrör till det jag skrivit. (Tyvärr har jag inte fått svar på denna ännu!)

/Sunken

10 kommentarer

  1. Sunken for President!

    Du skrev i en tidigare blogg om skattehöjning i kommunen, att de som ville kunde betala mer i stället för att alla skulle få en skattehöjning. Hur valde du att göra?

    Med samma resonemang, borde inte moderaternas deltidsarvoderade 20% av heltid oppositionsrådet Paul Redstig avgå som ett föredömligt exempel på ditt populistiska utspel om att dra ner på demokratin?

    Hur väljer ni moderater att göra?

    Nästa fullmäktige väntar på 5 avsägningar av förtroendeuppdrag.

  2. Isak

    Jag tror att att du håller på att
    bilda ett nytt parti. I vart och vart-
    annat inlägg om kommunalpolitik
    så är din lösning att, engagera ett
    antal konsulter. Sen försöker du att inbilla väljarna om att du har
    uppfunnit ett nytt hjul. Bäste Mikael
    det är snart tjugio år sedan, som
    Vindeln hade 7600 invånare. Och
    nog vore det väl urbota korkat att
    tack nej till statliga pengar, när nu
    alliansregeringen har lovat konpen-
    sation till kommunerna.

  3. Sunken

    Vägrar man i sten att inse att något är fel, måste vi ta in externa utredare som kanske kan hjälpa oss på vägen.

    Inte ska vi tacka nej till pengar spm staten erbjuder oss Isak! Om vi gör det då håller jag med dig att vi är urbota dum. Men vi ska inte gå och hoppas på för mycket och under tiden skita i att ta tag i problemen.

  4. sunekn

    Svar på:

    1a frågan: Jag betalar inte in mer pengar. Anser att det jag redan betalar i skatt ska räcka. Om vi får hjälp av extern expertis och sen får svaret att allt är gjort kanske jag omvärderar!

    2a: Vi behöver också insyn! Så att Paul har 20% anser jag inte är så farligt. Om du läser min motion så är det blandannat min egen nämnd jag vill lägga ner.

    Hoppas svaren duger!

  5. Bra jobbat Sunken!?!

    Det blir inga extrapengar till kommunerna i år.

    Det är beskedet från allianspartierna, enligt Svenska Dagbladet.

    ? Ett chockbesked till alla som arbetar i välfärden.

    15 000 personer. Så många kan försvinna från landets skolor, sjukhus, äldreboenden och andra delar av den svenska välfärden enligt organisationen Sveriges kommuner och landsting, SKL.

    Välfärden är hotad och SKL har krävt mer pengar av regeringen. Finansminister Anders Borg flaggade tidigare i år för att han tänker öppna plånboken lagom till vårbudgeten 15 april.

    ? Vi är klara över att det behövs mer pengar i kommunsektorn och vi är klara över att vi ska åtgärda det, sa Borg i riksdagen 26 februari.

    Förstår nu att du skrev denna blogg då du redan visste om sveket mot kommunerna av den sittande högerregering. Förstår att ni moderater vill fly till Umeå. Förstår att ni inte vill ta ansvar för Vindelns kommun.

    Vilket svek!

  6. En som inte tigger ihop till sin lön utan är stolt över sitt arbete i vården

    Vi som jobbart inom vården räds knappast en skattehöjning. 200.000 kr blir med 50 öre i skattehöjning 100 kr netto varje månad. En höjning som solidariskt delas av alla i kommunen. Utan skattehöjning drabbas barn, gamla och personal i form av nerdragningar.

    Vi vill INTE ha en moderatregering som ser på välfärden som allmosor.

    Dina allmosor kan du behålla i din egen ficka moderat. Blir så upprörd över din värdegrund!

  7. Gurra

    Är det där samma sak?

    Läs bloggen en gång till!
    Att jämföra med ett främlingsfientligt parti är lågt mycket lågt!

  8. Hoppas och Tror

    Ifall staten skall gå in och stötta kommuner med ekonomiproblem så skall regeringen tala om det våren 2009.Men pengarna skall gälla 2010.Då kan dessa kommuner ta det med sig i kommande budgetarbete.Budget 2009 är redan klar som alla vet.När det gäller skattehöjning så är det viktigt att Vindeln inte rusar ifrån Umeå kommun.Det finns redan en skillnad och det är inte bra.Vi som idag ”byggt fast oss” i Vindelns kommun känner en oro över en framtid med ökade kostnader och dålig kommunal service.Går det inte att lösa med nuvarande kommunlösning så ser jag inga problem med att slå ihop oss med Umeå.Jag tror inte vård och skola blir sämre med en sådan sammanslagning.

  9. En som bott i Vindeln!

    Vi pratar hela tiden om att vi har för låg lön inom vården. När vi nu fått upp den litegrann vill en del höja skatten! Vad är då vitsen med att få höjd lön?

    Dags att vakna nu ungsossar tror ni på fullaste allvar att allt kommer att lösa sig för Vindelns kommun om vi höjer skatten?

    Det tror inte jag i alla fall!

    Byt ut kommunalrådet och alla buksvågertillsatta chefer ni har inom organisationen det tror jag är ett bra steg i rätt riktning för er kommun!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.