Mikael Sundling (M) Tvärålund

Tillsammans utvecklar vi Vindeln

Utflyttning!

Vi har problem i hela kommunen med det, men jag hade tänkt blogga om Tvärålund nu. Här har vi haft en bra inflyttning och bra med elever i skolan i många år.
Men nu har vi tyvärr börjat se en negativ trend. Utflyttning och ett sjunkande elevantal i skolan!

(Vi har en del yngre som börjat komma hem igen, så man får hålla tummarna att strömavbrott hör till vanligheten där de bor)

Ingen lätt nöt att knäcka det här med utflyttning och det finns många faktorer som spelar in.
Jag har en idé vad det kan bero på!

Det finns för lite ’bra’ hus till salu!
De hus som kommer ut till salu och har de moderna faciliteter som yngre kräver idag, säljs direkt. Även de hus som har fina lägen och helst med en gammal ladugård, där det kan placeras hästar eller nåt annat i, är också lätta att sälja som jag ser det.
Men som sagt det är för få!

Däremot de villor som saknar en bra uppvärmning, ej sett en pensel eller är i allmänt eftersatt skick är svårare att kränga iväg. (säger sig självt)
Men de är för många av de!

I allt för många kanonvillor på ca 250m2 eller större bor idag endast två eller en person. För att inte jag inte ska missförstås vill jag inte köra ut dem, men det skulle vara roligt att veta vad som skulle behövas för att de ska sälja husen?

Jag och en kompis har pratat om att kanske bygga lyxlägenheter här i byn som de kan flytta till. På så sätt kanske mycket attraktiva villor skulle komma ut på marknaden. Har kollat runt lite (mycket lite) Och de få jag frågat svarade ofta med ett skratt. Så om man ska tyda det så var frågan obekväm. Det klassiska Norrlands ordspråket
’VI FLYTT INT’ har kanske rotat sig i 40talisternas skallar! Vem vet?

Hur gör vi då? (Ganska pessimistiska tankar kommer nu)
Ska vi vänta i tjugo år?
Under tiden vi väntar:
Ska vi vänta tills skolan försvinner?

Ska vi vänta tills affären försvinner?

Jag har inga direkta svar!
Och det finns inga lätta svar när det gäller detta!

Men jag tror att saker som är på gång kanske kan rätta till problemen lite grann.
Sporthallen som byaföreningen jobbar med, hoppas jag börjar spikas på inom en snar framtid.
Ju mer vi kan erbjuda desto mer ökar intresset för byn! Och ökat intresse innebär högre huspriser! Och högre huspriser medför ökad försäljning! (Visst är jag smart?)

Hur som helst den som lever får se!

/Sunken

PS: Det finns många fler faktorer som spelar in, men jag sparar dem till senare bloggar!

7 kommentarer

  1. Robban

    Det är bara synd att vid nybygge så blir hyrorna j….. hög.
    Hur många lägenheter av dom som är byggda i Vindeln är uthyrda?Men du har ju rätt i vad du skriver tycker jag.

  2. Björn

    ”De hus som kommer ut till salu och har de moderna faciliteter som yngre kräver idag, säljs direkt. Även de hus som har fina lägen och helst med en gammal ladugård, där det kan placeras hästar eller nåt annat i, är också lätta att sälja som jag ser det”.

    Har du då tänkt på den dalmas som blivit erbjuden ett halvtidsjobb i Tvärålund? Han har ingen rik pappa som du har. Det är en dj..la orättvisa i samhället där fjuniga barn till rika föräldrar tar sig ton och trampar på sina medmänniskor. Dessutom vill dessa barn rättfärdiga bil- och scooterrace i en värld som håller på att duka under. Hur mår våra isbjörnar Sunken?

  3. Vargen

    Björn= Den svenska avundsjukan personifierad!

    Björn visst måste det vara så att man inte kan vara alla till lags?

  4. Sunken

    Du var mig minsann en arg en!

    Brukar inte svara på anonyma kommentarer men nu kunde jag inte hålla mig. En del du skrev tog faktiskt.

    Tråkigt att du känner som du gör, men jag kan inte behaga alla tyvärr!

    Jag tänker på byns bästa! Visst kan väll en halvtidsjobbande dalmas flytta hit! Alla är välkomna. Har man en lägre inkomst så kan man kanske köpa ett billigare hus eller hyra en lägenhet. Men det måste de få bestämma själva! De ska varken du eller jag lägga oss i!

    Att alla ska ha det lika är en utopi. Men ingen ställs utanför i Sverige det har vi lagar som ser till! Sen att en del har det tyngre än andra är bara att beklaga! Men så är det.

    Fjuning är jag inte snarare skäggig.

    Min pappas ekonomiska status får ni fråga honom om. Eller slå upp i deklarationskalendern.
    Är 32år Bor i ett eget hus med min sambo, tre barn och en hund! Det var 14år sen jag blev myndig så jag anser mig inte vara ett barn ännu.

    Jag tycker om motorsport och isbjörnar!

  5. Christoffer

    ”bra med elever i skolan i många år. ”

    Jag vet inte om jag missat något men en hållbar tillväxt i Tvärålunds skola kan väl knappast vara sanning? Sedan jag gick där (11 år sedan) och framåt så har genomsnittliga antalet elever totalt minskat enormt. Från runt 70-75 elever till 50-55 (~30% minskning) låter inte som något hållbart.
    Hur många som går där idag vet jag dock inte. Men det har i alla fall inte handlat om någon ökning vad jag vet.
    Sen att man varit tvungen och slå ihop klasserna i större utsträckning idag än då jag gick där kan ju knappast klassas som positivt.
    Att det dessutom ska ha förts diskussioner om att flytta eleverna från Tvärålunds skola till Älvbrinken låter ju inte heller positivt.

    Angående övriga tillväxten i byn och lyxalternativ och allt som nu föreslagits så ser jag inte hur det ska vara hållbart. Anledningen till att bland annat ungdomar flyttar ifrån byn handlar inte om avsaknad av bowlinghall eller för lite motorsport, utan det handlar om tillgänglighet och sysselsättning. I byn i sig finns det ett fåtal arbetsgivare. Nästa steg är Vindeln där de två största arbetsgivarna (Cranab och Indexator) har det väldigt kämpigt just nu. Vilket bland annat innebär att folk i min ålder nu sitter hemma och hoppas på att den mer än halverade inkomsten ska räcka till hyra, räkningar och mat.

    Jag tror inte att lösningen på Tvärålunds död handlar om lyxlägenheter heller. Efterfrågan på sådant minskade väldigt mycket sedan lågkonjunkturen slog till. Och denna kommer förmodligen hålla i sig till 2011. Sen kommer det ta några ytterligare år innan ekonomin återställt sig. Det blir några år som bara kommer gå medan byn sakta krymper.
    Ekonomin i världen bör nog återställas innan lyxlägenheter blir aktuellt.

    Utgår vi sedan från ett värsta fallsscenario så kommer outsourcing till lågkostnadsländer vara lösningen för de stora arbetsgivarna i Sverige, vilket kommer vara döden för många små byar som Tvärålund.
    Detta är dock ett värsta fall. Förhoppningsvis så kan Volvo och liknande företag återställas här i Sverige och allting kan fortsätta som förut.

    Men fram tills dess tror jag inte på fritidsysselsättningar och lyxlägenheter.
    Sen tror jag inte att Vindeln kommun över huvudtaget är intresserad av att ?bygga ut? Tvärålund i dagsläget med den tragiska budgetrapport som las fram tidigare, men det är en annan femma.

  6. Bybo

    Hej Christoffer!

    Den definitiva kapningen av byn kom nu tydligen!
    Tråkigt tycker nog många!
    Vad har du gjort för att det ska bli bättre?
    Vet du att frågan om större sporthall med tillhörande bowlinghall har beslutats om gemensamt av byborna?

  7. Christoffer

    ”Vad har du gjort för att det ska bli bättre?”

    Det finns ett och annat projekt jag varit delaktig i, men det har inte med saken att göra. Jag kommer inte med destruktiv kritik som anonym utan jag svarar bara på Mickes blogginlägg med egna åsikter genom att ställa frågor och lägger fram förslag.

    ”Vet du att frågan om större sporthall med tillhörande bowlinghall har beslutats om gemensamt av byborna?”

    Ja, nog vet jag det. Vart vill du komma? Jag kommer fortfarande hävda att ovannämnda beslut förmodligen inte kommer gynna tillväxten i byn inom någon större utsträckning, oavsett om det är Reinfeldt personligen som tar besluten.
    Det som gynnar tillväxt är sysselsättning i form av jobb inom ett rimligt avstånd, t.ex Vindeln.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.