Mikael Sundling (M) Tvärålund

Tillsammans utvecklar vi Vindeln

Kanske nåt för Vindeln!

NasaMåtten så man vet var man kan ställa den

Sugen på Endeavour, Atlantis eller Discovery? Nasas rymdfärjor ska pensioneras 2010 och nu erbjuder myndigheten hugade spekulanter någon av de tre farkosterna.

Det är lika bra att börja med det finstilta i kontraktet: Du ska helst ha ett tekniskt museum eller ett universitet i ryggen. Och du ska ha 42 miljoner dollar till hands. Dessutom tar åbäket plats med sin längd på 37 meter och vingbredd på 24. Vikten är knappt 70 ton med motorerna ombord. Fast dom ingår inte i köpet.

Dessutom kan köpet komma att skjutas upp. Det hänger på att avvecklingen går enligt planerna. Annars hotar ett besparingsalternativ som håller färjetrafiken igång ytterligare några år efter 2012.

Och så var det prislappen. 325 miljoner kronor är mycket pengar, men då ingår också en hel del jobb. Framför allt saneringen av bränslesystemet med dess rester av det cancerframkallande och giftiga ämnet hydrazin kostar över 200.000 kronor. Därtill kommer några småposter för att snygga upp skrovet och skeppa den med Nasas ombyggda 747:a till en flygplats nära dig.

Men vill vi kan vi köpa oss en alldeles egen rymdfärja. Fränt va?

/Sunken

Artikeln i sin helhet

5 kommentarer

  1. Från grannbyn

    Försök att snacka till er motorerna också. Sen stoppar ni in alla era problem, inkl…ja…Alla era problem. Bogsera hela rasket till nedlagda Åmselefältet med nylastbil’n och så…SSCHWOOOSCHHH…!…

  2. mulle

    +nu snackar vi underbett!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!vi bränner bort snön men bokför det på 2011 vilken lysande ide…….grönt är skönt

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.