Mikael Sundling (M) Tvärålund

Tillsammans utvecklar vi Vindeln

Femmorna till Renforsskolan?

Har fått en del påringningar av oroliga föräldrar om en pågående utredning i Utbildning och fritidsnämnden. Som på nåt konstigt sätt redovisats felaktigt. Har valt att blogga lite om ämnet så att oron kanske blir mindre.

En enig Utbildning och fritidsnämnd har ställt sig bakom en ’utredning’ om att kolla upp vad det skulle innebära att flytta in alla som kommer att börja i klass 6 i byskolorna till Renforsskolan i Vindeln istället. Även de kommande sexorna på älvbrinken omfattas av detta förslag.
Jag personligen vill se vad de kan presentera för oss politiker. (för och nackdelar)

Vill poängtera att detta förslag i begynnelsen är Sossarna i Vindeln som kommit med. Och om detta får man tycka vad man vill!

Ett av argumenten är att öka kunskapsgraden. Det är bra!
Men sen tror sossarna att om endast sexorna på älvbrinken skulle flyttas till Renforsskolan så skulle dessa få ett försprång i utbildningen gentemot om eleverna från byaskolorna skulle börja Sjuan som vanligt. Detta argument köper jag inte riktigt. Är utbildningen i byaskolorna sämre? Jag antar att fallet inte är så. Om de mot förmodan skulle visa sig att de skulle få ett försprång, måste man se till att samma förutsättningar även gäller i byaskolorna.

Är detta ett förslag för att fylla upp tomma lokaler i Renforsskolan? Kan det vara men då är det ett tydligt tecken på att centraliserings politiken tar mera och mera fart. Vill tillägga att även om det skulle vara så, skulle aldrig majoriteten erkänna det. Men jag tror deras intuitioner är det!

Om byaskolorna har ett mycket dåligt elevunderlag säger det sig självt att man inte kan utföra en bra undervisning. M & KD har länge velat ha ett såkallat nyckeltal som sätter en nedre gräns på hur få elever det kan vara i en skola för att kunna utföra en bra undervisning. Men vi har aldrig fått gehör för detta!

Men jag eller mitt parti kommer aldrig att ställa oss bakom att sexorna flyttas in, om ett av argumenten är att fylla upp tomma lokaler i tätorten. Byarna som är expansiva ska inte behöva fylla upp tätorten för att den har mindre elever.

Jag tror också att barn behöver vara barn så länge som möjligt. Har mycket svårt att föreställa mig hur 12åringar skulle bete sig i en sådan situation. Minns när jag själv började sjuan. Jag försökte buffla mig fram och synas och höras så mycket som möjligt. Men det var jag det, fick nog stå ut med en hel del men jag tog det med en klackspark.
Så varför utsätta barnen för tidigt åldrande ännu snabbare?

Ne vi ska låta barnen vara barn så länge som möjligt.

Vi får se vad utredningen visar! Och till alla oroliga föräldrar som hört av sig. Det är inte BESLUTAT någonting i detta ärende ännu! Vi har begärt att en utredning skall göras inget mer.

/ Sunken

PS: Ordet är fritt!

2 kommentarer

  1. orolig anhörig

    Jag hoppas verkligen att barn- och utbildn.nämnden kallar alla föräldrar till ett stort föräldramöte innan de tar något beslut. Återigen ett dåligt förslag från sossarna.

  2. Andreas Holgersson

    Det gläder mig att läsa om politiker som förstått att ”för tidigt åldrande” är ett problem på många håll.

    Jag, som är ungdomsledare på olika håll, märker av det särskilt tydligt. Dessutom har det bara blivit värre och värre de senaste 4-5 åren. Att tvinga ihop barn med betydligt äldre ungdomar kan i många fall leda till att de hamnar i ”fel umgänge” vilket kan avgörande för ett lättpåverkat barns hela uppväxt.

    Så fortsätt i de tankegångarna, säger jag!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.