Mikael Sundling (M) Tvärålund

Tillsammans utvecklar vi Vindeln

Försvaret!

Sara Burlage/Försvarsmakten JAS 39 Gripen under flygövningen Red Flag i Nevada i USA.

Har försökt följa med lite i försvars disskusionerna som varit ett tag här kommer lite info som jag personligen tycker är värt att nämna.

Vilket försvar vill regeringen ha?
Ett starkt, tillgängligt och användbart försvar. Försvaret måste ha förmåga att både värna Sverige och göra internationella insatser för att tillsammans med andra sprida fred och säkerhet. Ett snabbt och tillgängligt insatsförsvar har bättre förmåga att möta den nya tidens säkerhetspolitiska utmaningar och hot än det gamla invasionsförsvaret skulle ha haft. Förnyelsen av försvaret måste därför fortsätta.

Hur stora besparingar gör regeringen på försvaret?
Med den omprövning av materielprojekt som regeringen gör kommer utgifterna för materielförsörjning att ha minskat med drygt 2,3 miljarder kronor 2011, för att nå ytterligare effekt åren därefter.

Tillsammans med tidigare aviserade förstärkningar kommer försvarets resurser för förbandsverksamhet och internationella insatser stegvis ökar till en nivå som 2011 är cirka 2,2 miljarder kronor högre än 2006. Detta kan ske trots att vi i årets budgetproposition kommer att minska det totala försvarsanslaget med 520 miljoner kronor för 2009.

Med andra ord görs det en total besparing på försvarsbudgeten på cirka 100 miljoner kronor mellan 2006-2011.

Hur stora nedskärningar gör s, v, och mp i försvarsbudgeten?
Regeringen säkerställer att Sveriges försvar har de resurser som krävs och att de används på ett effektivt och ändamålsenligt sätt. Mot oss står socialdemokraterna som vill skära 7 miljarder kronor ur försvarsbudgeten. Vänsterpartiet som vill se nedskärningar på 15 miljarder kronor och miljöpartiet som vill se nedskärningar på 7 miljarder kronor.

Vänsterkartellens kraftiga nedskärningar i försvarsbudgeten talar sitt tydliga språk – de är inte ett trovärdigt regeringsalternativ.

Hur många förband kommer regeringen att lägga ner?
Inga förband behöver läggas ner för att få ordning på försvarsmaktens ekonomi.

Hur många förband lades ner under den socialdemokratiska regeringen (från 1994 och framåt)?
Det lades ner så många som 59 förband under socialdemokraternas tid i regeringsställning. Det är ohederligt av socialdemokraterna att försöka ge bilden av att det är den nuvarande regeringen skulle vara den som lägger ner förband.

/ Sunken

En kommentar

  1. Mattsson

    Vänstern la förmodligen ner alldeles för lite eftersom högern fortsätter, visst? 🙂
    Blir det krig blir det gerillakrig, vi har ju gott om jägare så det blir att försvara jordkällarn 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.