Mikael Sundling (M) Tvärålund

Tillsammans utvecklar vi Vindeln

= Två år med alliansregeringen =

Vad har åstadkommits?
* 70 av 131 vallöften är helt genomförda
* Ytterligare 43 vallöften är påbörjade och/eller på gång
* Endast 18 vallöften kan anses som varken genomförda eller påbörjade

Utanförskapet har minskat rekordmycket sedan regeringen tillträdde. 175.000 färre befann sig i utanförskap i juni 2008 jämfört med juni 2006. Även antalet personer med förtidspension sjunker kraftigt. 100.000 färre kommer att befinna sig i förtidpension när mandatperioden är över enligt Försäkringskassans prognos.

Välfärden
* Skolan – 900 miljoner kronor till läsa-skriva-räkna satsning i skolan, 1,8 miljarder i satsning på stärkt yrkesutbildning och 3,6 miljarder till fortbildning av lärare.

* Äldre – 1,9 miljarder till äldreomsorgen

* Vården – omfattande tandvårdsreform, reformerad sjukskrivningsprocess mm

* Rättsväsendet – 20 000 poliser år 2010

Skatterna
Regeringen har genomfört betydande skattesänkningar för alla, bland annat genom jobbskatteavdraget.

Jobbskatteavdraget är utformat för att främst gynna dem med låga inkomster. Tre fjärdedelar av jobbskatteavdraget går till låg- och medelinkomsttagare.

De två första delarna av jobbskatteavdraget ger till exempel en sjuksköterska 1.214 kronor mer varje månad. Inom kort kommer ett tredje steg av jobbskatteavdraget.

Till detta ska läggas bl a avskaffad förmögenhetsskatt och fastighetsskatt samt förstärkt avdrag för hushållsnära tjänster. Sammantaget leder detta, samt den växande ekonomin, till att skattekvoten nu börjar komma ner mot 47% av BNP. Det är den lägsta nivån sedan mitten av 80-talet.

Vad finns kvar att göra?
Kampen mot utanförskapet fortsätter, bland annat genom ytterligare sänkt skatt för alla som arbetar. Till detta ska läggas nödvändiga satsningar på en mängd områden, bl a utbildning, forskning och infrastruktur och mycket mer. Kommer med mer info senare.

/ Sunken

11 kommentarer

  1. En riktig sosse

    …att berätta om alla försämringar gjorda i skyddsnät som a-kassa och sjukförsäkring.

    …den höga andelen som har fått jobb kanske berott på en högkonjunktur, eller?

    Komatsu varslar, Indexator gör sig av med folk och Cranab kommer göra sig av med folk.

    Vilka skattesänkningar kan göra att kunder till dessa företag lägger in fler ordrar? Jag är ganska övertygad om att högerregeringens skattesänkningar inte märks i finland, tyskland eller nord amerika.

    Det är nu, när iaf vindelföretagen åker in i en lågkonjunktur som man får känna på högerpolitiken.

    De som får lämna Cranab och Indexator pga minskad orderingång får verkligen känna hur de känns att utanför.

    Så, Sunken ditt skryt om regeringen ger jag inte så mycket för.

    Det är nu, i en lågkonjunktur den dåliga högerpolitiken kommer märkas…

  2. Vän av ordning

    Svaga grupper i samhället får det sämre. Fler blir utförsäkrade. Socialbidragen ökar och kommunernas ekonomi belastas allt mer.

    Högre räntor.

    Lågkonjunktur.

    Äldreomsorgen bättre?

    Ser du några poliser från ditt fönster som vi inte ser? (skog i vägen?)

    Sjuksköterskor med 1200kr mer i plånboken, det får vara er målgrupp, vi övriga är snart arbetslösa i ett allt kallare sverige.

    Avskaffad förmögenhetsskatt.

    Avskaffad fastighetsskatt.

    Hushållsnära tjänster.

    Starkt jobbat!

  3. Fredrik A

    Stålpriser, oljepriser för höga löneökningar. Det är dessa saker som rår för den kommande lågkonjukturen. Med andra ord är det inget sittande regering kan göra nåt åt. Fråga er fack om dom kanske skulle lägga band på sig själv! Högre löner= Högre priser

  4. En riktig sosse

    Fredrik A, hur kan du bevisa ditt påstående gällande Indexator och Cranab?

    Håller med om att stålpriser och oljepriser har ökat.

    Men hur kan du påstå att löneökningarna är bekymmret?

    På Indexator & Cranab har orderingången minskat kraftigt under en kort tid. Vissa kunder har minskat sitt behov med 30-40%. Att löneökningar skulle göra att dessa företag måste göra sig av med 10-20 arbetare är mycket osannolikt.

    Vidare så kan man ju fundera på de globala företagens profithunger ställer till med. Det finns goda marginaler på de flesta företag, men börskurser och kortsiktiga styrelseproffs gör att vinsterna står i oproportion till lönerna.

    Tycker att Fredrik borde fundera på sin ekvation.

    Denna ekvation är nog mer sannolik:

    Högre vinst=högre priser

  5. Nya arbetarepartiet

    en riktig sosse du är ju för tragisk om vi nu haft sossarna så skulle 175000 fler utan jobb då har vi varit riktigt i skiten

  6. Borgerlig

    Riktiga sosse! Ser att du är på svammel humör igen! Trodde du somnat in. Kul att du är igång igen så att du kan hålla liv i debatten. Luktar lite avundsjuka runt hela dit resonemang, och jag skönjar även lite kommunist i dig.

    Men jag hävdar att det ska löna sig att arbeta, men dom som är arbetssökande och sjuka på ”riktigt” ska även dom klara sig bra.

    Den ekvationen tycker jag regeringen sakta men säkert börjar få ihop.

  7. En rikitg sosse

    Du låter ju som en riktig sosse.

    De ska löna sig att arbeta och det ska vara bra för de som är sjuka och arbetslösa.

    Du har kloka värderingar, men din regering har ju inte riktigt uppfyllt dina önskningar.

    Låt oss berätta sanningen om arbete, sjukförsäkring och a-kassa.

    Borgarregeringen började med att ta bort avdraget för fackavgift i deklarationen. Sen höjde de a-kasse avgiften omotiverat hög. Sen införde dom ”jobbavdraget”.

    Summan av dessa ändringar gjorde att man fick mindre pengar lönekuveret.

    Sen avskaffade de förmögenhetsskatten och fastighets skatten. De införde en ”tomt avgift” istället.

    Som icke förmögen Vindelbo, boende i hus så blev det faktiskt dyrare än de va förut.

    Sen så införde regeringen avdrag för hushållsnära tjänster. Det var ju tokbra, tror nästan varenda vindelbo anlitar städhjälp… eller inte.

    För att finansera dessa avdrag och tjänster var man ju tvungen att sänka ersättning för de som e arbetslösa, fast regeringen har höjt a-kasse avgiften. Hmm, logiskt va?

    Reglerna för att kunna få a-kassa skärptes oxå.

    Men pengarna räckte inte ändå, så regeringen blev tvungen att reformera sjukförsäkringen oxå. Så nu får man ännu mindre pengar om man blir sjuk.

    Inte nog med det. Regeringen har oxå skärpt reglerna, så om man är sjuk i mer än 90 dar, då har arbetsgivaren rätt att kicka ut en. Det känns ju otroligt tryggt….

    Bor man i Vindeln så behöver man ju inte bil, eller? Så regeringen höjde trafikförsäkringen med drygt 30 %. Billigt och bra.. eller?

    Hur var det nu med lönsamt arbete och att ha de bra fast man är sjuk eller arbetlös?

    Det blev skit helt enkelt. Sämre trygghet, mindre lön, dyrar att äga bil, mindre pengar om man är arbetslös, mindre pengar om man är sjuk och otryggar för den som är sjuk.

    Förstår inte vad du baserar din fakta på.

  8. En riktig sosse

    175.000 jobb? Du tror regeringen har lyckats fixa dessa jobb?

    Du kan ju ringa Fredrik Jonsson på Cranab, eller Pär Lärkeryd på Indexator och fråga om det var regeringen som gjorde att dessa företag anställde nästan 20 pers var under 2007-2008.

    Kanske Reinfeldt trollade fram en ökad ordeingång på dessa företag. Det kanske är Reinfeldt som köpt alla kranar och rotatorer. Han har säkert en hel grotta full av grejer, för de är ju han som har fixat alla jobb.

    Det är i alla fall det du säger.

    Tror du ”som kallar dej för Nya arbetar partiet” skulle behöva sätta dej in i det som kallas ”verkligheten”. Sluta läsa fantasy böcker och börja se på t.ex Aktuellt eller Rapport.

    Det finns något som kallas för högkonjunktur. Om du frågar Pär eller Fredrik, så är jag övertygad att de skulle skylla på högkonjunkturen varför de har anställt så många.

    Slutsats.

    Det är konjunkturen som har skapat jobben, inte regeringen.

  9. Sunken

    Riktiga sosse! Du skrev: du har kloka värderingar, men din regering har ju inte riktigt uppfyllt dina önskningar.

    Och jag svarar följande: Dom är på god väg!

  10. soffliggare

    Men nu när konjunkturen viker är det Regeringens fel att några blir arbetslösa det har vi redan hört från sosse håll

  11. Christoffer

    Oavsett regering så kan de INTE påverka arbetsmarknaden med annat än med diverse avgifter och dylikt. Låg- och högkonjunkturen har inget med höger- eller vänsterpolitik att göra.
    Att skylla på lågkunjuktur när det blir högre arbetslöshet och lovorda en ideologi när arbetslösheten minskar är bara löjligt.
    Man får nog ta och vakna upp ur sin fantasivärld om man på fullaste allvar tror att Reinfeldt eller Persson kan påverka konjunkturen.

    Något som jag är lite nyfiken på är varför man måste framhäva hur många av alliansens vallöften som är genomförda. Mer intressant är ju att veta hur dessa genomförda löften har påverkat landet positivt. För du, Mikael, kan väl inte på fullaste allvar påstå att det är viktigare att ett vallöfte genomförs oavsett följderna av det, eller?

    En annan grej jag skulle vilja ha svar på är varför Fredrik och C:O klubbar igenom förslagen 1 minut efter att de småpratat lite om dem. Det verkar inte finnas någon eftertänksamhet i besluten utan de ska bara genomföras till varje pris.
    Ta bara FRA som exempel. Politikerna som sitter och bestämmer ökade inte direkt sin populäritet efter att FRA-lagen. Som lösning på det så drar man upp ett nytt förslag som innebär att mer eller mindre all form av kommunikation, det vill säga epost, SMS, MMS, surfning/nedladdning och så vidare, ska lagras i 1 år också.
    Integritet ligger då definitivt inte med på dagordningen på Alliansens lista. Däremot verkar kontrollsamhälle ligga högt upp.

    Sen förstår jag inte vart du ser det positiva i Alliansens skattesänkningar. Visst får låg- och medelinkomsttagarna mer i kassan efter månadens löneutbetalning men samtidigt är det dessa som även drabbas mest av högre kostnader på mat, drivmedel, el och räntorna. Vilka blir vinnarna då? Jo, givetvis de med högre vinst från början ? det vill säga höginkomsttagarna.

    Nej, ärligt talat, visa istället hela ledet från orsak, beslut till resultat istället för att bara visa statistik hit och dit.

    (Som parantes kan nämnas att jag inte heller gillade Socialdemokraternas sätt att styra landet då det bland annat var mycket snack och lite verkstad, men det sätt Alliansen styr landet på är enligt mig bland de värre sätten enligt mig.)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.