Mikael Sundling (M) Tvärålund

Tillsammans utvecklar vi Vindeln

Umeå?????????????

Under kommunstyrelsen i går la vi Moderater fram en skrivelse om att vi skulle utreda för och nackdelar om vi skulle gå in i Umeå kommun. Då skulle vi bli en såkallad kommundelsnämnd istället. Såg att Ewa Maj inte nämnt det i sin blogg men om jag tänker efter varför skulle hon göra det när det var vi som kom med förslaget!!!!

Lite ’personliga’ tankar om detta kommer här.

Fördelar som jag tror det kommer att medföra.
1. Garanterat bättre Äldreomsorg! Detta grundar jag på den senaste budgeten och alla förändringar som det kommer att innebära för arbetarna och vårdtagarna när den antogs.

2. Betydligt mindre arvoderade politiker = kostnadsminskningar. Om det skulle bli en kommundelsnämnd så kommer 11st politiker sitta i den. Vi kan jamföra detta med drygt 50st som lyfter arvoden i vår kommun idag. Denna sistnämnda siffran är jag inte riktigt säker på men mindre är det inte.

3. Mindre tjänstemän = kostnadsminskningar. Sävar har idag 6427 invånare. Personerna som driver kommundelsförvaltningen är 10st. Jämför vi detta med Vindeln som har ca 5600 invånare så har vi idag mer än dubbelt så många inom vår förvaltning. Länk till Sävar kdn: http://www.umea.se/omkommunen/kommunorganisation/kdfsavar

4. Bortsuddad kommungräns = Spelar med andra ord ingen roll om man flyttar till Umeå eller till Vindeln skattepengarna stannar fortfarande inom kommunen.

5. Lättare att påverka regeringspolitiken= Ju mer invånare vi har ju mer kan man påverka.

6. Det finns säkert flera men nu måste jag försöka kasta mig i säng. Och hoppas att vi får göra denna utredning.

Nackdelar som jag ser det. Inte många men några finns det säkert men för tillfället kommer jag ej på nån.
/ Sunken

5 kommentarer

  1. Mikael Sundling

    Igen skillnad mot idag med andra ord! Jag tror dessutom att det blir bättre för eran Lennart är inte rädd att prova alternativa driftsformer mm. Det i jämförelse med våran C & s allians där inte mycket provats att driva på andra sätt. Trots att det är sosse styrt i Umeå så är jag övertygad att dom anställda inom vår äldreomsorg får det bättre om Umeå tar över. För nu håller vår majoritet montera ner den bit för bit. Varför klammra sig fast i nåt som inte går. Hade jag drivit en egen firma på samma sätt som majoriteten gör i Vindeln så hade Kronofogden knackat på dörren för längesedan.

  2. En riktig sosse

    1.Bättre äldreomsorg.
    Vad grundar du detta på? Är vår personal i Vindeln sämre än i Umeå? Skulle vilja se lite mer fakta här.

    2. Betydligt mindre arvoderade politiker?
    Är det här den största vinsten? Siffran 50, är det 50 heltidare? Knappast. Tror inte det är den nedskärningen som kommer göra det stora lyftet.

    3. Mindre tjänstemän.
    Håller med. Men, den kommunala servicen måste ju finnas kvar, och Umeå kommer nog behöva anställa en hel del för att sköta Vindel distriktet.

    4. Ingen gräns.
    Skattepengar stannar kvar. Ja. Men, får vi i Vindeln ta del av de pengar vi drar in? Inte så säkert, nu ska vi konkurrera med andra samhällen.

    5. Lättare att påverka regeringspolitiken.
    Deta håller jag inte med om alls. Alla medborgare och kommuner har samma möjlighet att påverka. Riksdagen är ju indelad i mandat utifrån vilket län du kommer ifrån osv. Som du säkert vet har bl.a Ewa-May viktiga EU uppdrag, trots att hon kommer från lilla Vindeln.

    6. Dett finns säkert flera argument.

    Ja, du borde verkligen fundera på de argument du har skrivit här. Sen kan du ju fundera på hur du kan utveckla Vindeln, utan att dra in Umeå i det hela. Du har så kortsiktiga lösningar, du verkar inte vilja engagera dig i politiken. Du vill göra det enkelt för dig. Låta någon annan göra jobbet.

    Hmm, detta verkar vara ett särdrag för Moderaterna i Vindeln.

  3. Mikael Sundling

    Försöker mig på ett svar på kommentaren jag fick från den ?riktiga? sossen. Frågorna har han ställt så det är mina svar!
    1.Bättre äldreomsorg.
    Vad grundar du detta på? Är vår personal i Vindeln sämre än i Umeå? Skulle vilja se lite mer fakta här.

    Svar= Personalen är det absolut inget fel på dom arbetar nog allt vad dom hinner och orkar. Lite sjukt sätt att ställa frågan på tycker jag men det kanske kännetecknar en riktig sosses sätt att bli när man känner att sanningen kommer fram. Vi får avvakta utredningen!

    2. Betydligt mindre arvoderade politiker?
    Är det här den största vinsten? Siffran 50, är det 50 heltidare? Knappast. Tror inte det är den nedskärningen som kommer göra det stora lyftet.

    Svar= 50 är fler än 11 enkel mattematik oavsett om det är heltidspolitiker eller ej. Är det så att du känner dig hotad? förlorat arvode kanske? En hel del sparas på mindre arvoderade politiker har ingen exakt siffra o huvudet. Utredningen får ge svaret.

    3. Mindre tjänstemän.
    Håller med. Men, den kommunala servicen måste ju finnas kvar, och Umeå kommer nog behöva anställa en hel del för att sköta Vindel distriktet.

    Svar= Som du ser i bloggen jämförde jag med Sävar kommundelsnämnd som har mer än 1000 invånare fler så vi ska kunna driva våran eventuella kommundel på samma sätt anser jag! Utredningen får ge svaret.

    4. Ingen gräns.
    Skattepengar stannar kvar. Ja. Men, får vi i Vindeln ta del av de pengar vi drar in? Inte så säkert, nu ska vi konkurrera med andra samhällen.

    Svar= Såklart får vi ta del av skattepengarna se hur dom har det i kommundelsnämnderna i Umeå inte lever dom på luft i alla fall. Utredningen får ge svaret!

    5. Lättare att påverka regeringspolitiken.
    Detta håller jag inte med om alls. Alla medborgare och kommuner har samma möjlighet att påverka. Riksdagen är ju indelad i mandat utifrån vilket län du kommer ifrån osv. Som du säkert vet har bl.a. Ewa-May viktiga EU uppdrag, trots att hon kommer från lilla Vindeln.

    Svar= Ur mina perspektiv är det helt klart att det blir mer tyngd bakom en kommun med ca 117371 invånare istället för 5600st. När man ska påverka regering och Riksdag i tillexempel infrastruktur, näringslivsfrågor och regionala frågor. Jag är helt övertygad om att om vi varit med i Umeå när motionen som jag skrev om att vi skulle utreda om sanatoriumet i Hällnäs skulle lämpa sig som anstalt. Utredningen som kom tillbaka är det sämsta jag sett hittills. Där hade vi säkert fått bättre gensvar än vad vi fick nu om Lennart, Anders och Britt-Marie tagit tag i frågan istället. Som det nu blev så skiter kommunledningen fullständigt i sanatoriumets vara eller icke vara. OK inte riktigt ärlig där. Näringslivschefen sa att det var på gång ett företag dit men det var hemligt så ingen vet om det blev nåt med det.

    Angående dina slutord i kommentaren. Så visar det att du som riktig sosse saknar insikt i den kommunala politiken som vi för i Vindeln. Att du törs anklaga oss moderater i Vindeln för att ej engagera oss. Vi har skickat in åtskilliga motioner och skrivelser, vi har arbetsgrupper som verkligen sätter sig in i ekonomifrågorna. Och det är just efter flera års budget arbeten vi har börjat fundera om vi ska gå med i Umeå. Vi kan inte som strutsar stoppa huvudet i sanden! Utan vi måste lyfta huvudet för om möjligt se nya lösningar för framtiden. Låt oss nu utreda frågan på ett ingående och seriöst sätt. För att i kommande val ge folket möjlighet att välja färdriktning. Vår absoluta vilja är att få en stark utveckling i vår bygd även i framtiden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.