Robert Winroth, Landstingsråd (mp)

Behöver vi visioner?

En partikamrat till mig Rune Wästerby från Skellefteå bloggar idag om vikten av visioner. Men också hur viktigt det är vilka visioner vi har. Jag vill haka på den bollen, men ur ett litet annat perspektiv. Varför är det viktigt med visioner?

Politiker i både kommun, landsting och riksdag har en viktig uppgift att förvalta vårt gemensamma, leda vår offentliga verksamhet och se till att vi får ut mest möjlliga nytta för våra insatta skattepengar på bästa sätt. Det är en krävande uppgift som lätt kan ta all tid i anspråk och göra så vi fastnar fullt sysselsatta med vardagens alla utmaningar. 

Vi måste och ska hantera den dagliga verksamheten genom att leda men politikens roll är betydligt större än så, det måste handla om att peka ut en färdriktning för framtiden. Utan en tydlig bild, en vision om vart vi är på väg är det lätt att vi jobbar hårt men i realiteten står still på samma ställe.

Jag är övertygad om att vi politiker måste stanna upp med jämna mellanrum och ställa oss frågan om vi gör rätt saker och om vi är på rätt väg? Vi måste inse att aktivitet och hårt arbete inte självklart är detsamma som resultat, önskat resultat!

Precis som Alice i Underlandet fick svaret "Om du inte vet var du ska spelar det ingen roll var du går". Samma sak är det inom politiken oavsett nivå och oavsett parti. Vi måste alla ha en klar bild, en vision om vart vi är på väg och varför vi ska dit. Helst en gemensam sådan. Sen i steg två måste vi ha eller i många fall rita en karta över hur vi ska ta oss dit.

Ska vi sedan åstadkomma resultat och hålla oss på rätt väg behöver vi självklart bryta ner visionen i lämpliga delmål. Vi behöver stanna till och försäkra oss under resan om att vi är på rätt väg, där fyller delmålen sitt syfte, om de är mätbara. 

Vi behöver alltså visioner som visar vart vi är på väg. Sen  rita kartan och sätta mätbara delmål. Men innan resan börjar måste vi också se till att vara rätt rustad. Det innebär att planera i förväg så vi har nödvändiga resurser (tid, pengar, kompetens) att genomföra resan. 

Min känsla och erfarenhet när jag blickar tillbaka är att vi så ofta sätter igång och ritar kartan först och sätter igång med aktiviteter. Kartan i det här fallet kan heta landstingsplan, strategisk plan, översiktsplan och aktiviteterna verksamhetsplaner – kärt barn har många namn. Vi är så sugna på sätta igång. Men innan vi ritar kartan måste vi veta tydligt vart vi ska. Det är här visionerna fyller sitt verkliga syfte. 

 

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.