Robert Winroth, Landstingsråd (mp)

Förtroendet för sjukvården

Idag publicerades resultatet från mätningen med nya Vårdbarometern och det är intressanta resultat. Den visar att 72% av västerbottningarna har stort förtroende för länets sjukvård medans otsvarande siffra för riket är 65%. När det gäller förtroendet för länets tre sjukhus så hamnar Västerbotten i topp med 78% som anger att de har stort förtroende jämfört med rikets 71%.

– Förtroendet för hälsocentralerna ligger på samma nivå som genomsnittet för riket 63%

– 87% svarar att de känner till att det finns en sjukvårdsrådgivning dit man kan ringa dygnet runt för att få råd och hjälp om sjukvård. Motsvarande siffra för riket är 80%.

Av dem som ringt sjukvårdsrådgivningen tycker drygt 70% att det var lätt att komma fram på telefon. Däremot är det få som känner till webbplatsen 1177.se där man kan beställa tid eller av-/omboka besök och förnya recept, jämföra vården på länets hälsocentraler samt hitta information om sjukdomar och behandlingar.

Positivt att diskutera levnadsvanor
Både västerbottningarna och svenskarna i stort tycker det är positivt om läkare eller annan vårdpersonal vid besök diskuterar levnadsvanor, t.ex. kost, alkohol, rökning och motion. Sju av tio västerbottningar tycker till och med att hälso- och sjukvården ska kräva att patienterna ändrar sina levnadsvanor istället för att skriva ut läkemedel när motion och bättre kostvanor ger lika bra, eller till och med bättre effekt.

Åtta av tio västerbottningar anser att de har tillgång till den sjukvård de behöver. På frågan om vad som skulle ge bättre tillgång anges kortare väntetider och lättare att boka tid för läkarbesök som huvudorsaker. 

Förbättrad tillgänglighet
Sex av tio tycker att väntetiderna till besök på hälsocentraler är rimliga, medan fyra av tio svarar att väntetiderna till besök och behandling på sjukhus är rimliga.

På frågan om det är bra att man specialiserar olika sjukhus så att vissa operationer bara görs på några enstaka sjukhus för att få bättre kvalitet svarar 76% av västerbottningarna ja. Motsvarande siffra för riket är 78%.

Hälften av de 15% av länsinvånarna som tecknat privata sjukförsäkringar anger att orsaken är därför att de fått erbjudandet via sin arbetsgivare.

På frågan om man är beredd att avstå från antibiotika när så är möjligt även om man riskerar några sjukdagar extra, svarar drygt 80% ja.

Läs hela undersökningen på www.vardbarometern.se

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.