Robert Winroth, Landstingsråd (mp)

Storleken har betydelse

För några dagar sedan sammanträdde Norrstyrelsen (för sista gången?) och beslutade att lägga verksamheten i malpåse. Framtiden för Norrstyrelsen avgörs på stämman i april.

Det finns mycket att säga om regionbildningen i Sverige och våra försök här upp i Norr. Vi startade hela arbetet med tanken att bilda en storregion bestående av de fyra nordligaste länen. Det resulterade senare i en ansökan om 3+1 län lite förenklat. På dessa två ansökningar fick vi backningen, regeringen godkände dem inte. Idag är positionerna låsta och vi kommer inte vidare. Gör vi inget kommer troligtvis det resulterara i två saker, antingen blir det igen regionbildning alls eller så kommer regeringen att med våld göra indelningen.

För några månader sedan gick samtliga partier i Västerbotten, gemensamt ut i en presskonferens att vi vill ha en storregion bestående av fyra län. Några av partierna (s, mp, m och kd) vill som en konsekvens av detta att vi lägger ner Norrstyrelsen, drar tillbaka ansökan och börjar om. Något annat anser vi är ologiskt och kontraproduktivt med de låsningar som finns.

Börja om och gör rätt. Vi måste alla fyra länen våga slå oss ner och förutsättningslöst prata innehåll – inte geografi. Det är vägen till framgång. Någon annan väg kan jag inte se.

En region med fyra län är det enda logiska, helt enligt ansvarsutredningen, annars kan vi lika gärna ha det som idag och fortsätta arbetet med att komma överens. Att bilda två halvsmå regioner (sett till invånare) bestående av 2+2 län känns som en lika olycklig som dålig kompromiss. 

Nu är det dags att lägga det förflutna bakom oss och gå vidare mot ett stort, starkt Norrland som är väl rustad för framtiden och kan möta framtidens utmaningar.

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.