Robert Winroth, Landstingsråd (mp)

Värdefull snö

Är tilbaka i Umeå efter två givande dagar i Sundsvall. Deltog i Torsdags i en konferens kring frikyla där huvudnumret var Landstinget Västernorrlands anläggning för snökyla på Sundsvalls Lasarett. Otroligt intressant hur man kan använda lagrad snö (anläggning stor som en fotbollsplan) för att kyla sjukhuset under de varma sommarmånaderna och man har fått internationellt pris för anläggningen.  Andra orter ex. i Övik använder kallt uppumpat havsvatten för att täcka behovet av kyla och vi fick även se expriment anläggningen i Härnösands sjukhus där man tänkt använda solenergi för att skapa kyla. Helt klart hållbara lösningar för framtiden och intressant att se hur värdet på snö i Sverige sett till energimängden är ca 100kr/ton och ännu mer i ex. Tyskland som har högre elpris. Vi som alltid sett snö som besvär och en kostnad att röja undan 😉

Under fredagen fortsatte vi med antal studiebesök på flera anläggningar. Vi besökte såväl Sundsvall Energis värmeverk med rökgasrening som flygplatsen Midlanda vilka renar luften med levande filer. Spännande att träffa företaget som utvecklat tekniken att ren luften med tropiska växter, tagit patent på konceptetoch nu har kunder över hela världen inklusive några företag i Umeå.

Mycket tankar, mycket idéer och lösningar som jag nu hoppas vi även ska få se implementerad i någon form i vårt landsting framöver.

Helt klart två väl investerade och inspirerande dagar men som man säger borta bra men hemma bäst.

Trevlig fortsättning på helgen önskar jag er alla!

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.