Robert Winroth, Landstingsråd (mp)

Vårdrelaterade infektioner

Vårdrelaterade infektioner (VRI) är ett stort och omfattande problem med mycket stora konsekvenser både för sjukvården och samhället. VRI innebär ett lidande för alla drabbade samt ökade kostnader för hälso- och sjukvården. I Sverige beräknas kostnaden för VRI uppgå till över 4 miljarder per år och för vårt landsting kan kostnaden väl överstiga 100 miljoner per år.

Varje vårdrelaterad infektion är en för mycket. För att komma tillrätta med problemet krävs bl.a stort fokus på problemet, följsamhet till basala hygienregler och organiserat städ. Norrbottens läns landsting visar att det är möjligt. De har genom ett strukturerat arbete, duktig personal och införandet av en belöningspeng lyckats halvera antalet vårdrelaterade infektioner. Renare och fräschare lokaler, lägre kostnader och mindre onödigt lidande – helt klart en framgångsrik väg.

Norrbottens läns landsting har fått pris av Svensk Förening för vårdhygien för sitt framgångsrika arbete. Här kan vi lära av vårt grannlän och det är för mig lika självklart att vi i vårt landsting ska lyckas lika väl!

Etiketter: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.