Robert Winroth, Landstingsråd (mp)

Medicinsk teknik inte bara något för landstinget

Hälso och sjukvården är beroende av teknik och utveckling av nya lösningar. Sverige har sedan länge en stark internationell position med en imponerande industri inom medicinsk teknik. Över 10 000 personer jobbar inom området som säljer för över 60 miljarder kronor per år – största delen på export. En stark anledning till våra nationella framgångar är en väletablerad forskning i nära samverkan med sjukvården. I vårt landsting har vi ett mycket gott exempel på tillämpad forskning och utveckling inom medicinsk teknik. Flera lysande exempel finns där en slutlig produkt på marknaden utvecklats hela vägen från en idé inom sjukvården, från ett kliniskt behov – till en färdig kommersiell produkt som säljs. Imponerande!!

Det här är inte bara produkter som behövs för att vi ska kunna ge bästa tänkbara högkvalitativa vård och behandling. Nä, det är mycket mer än så. Det är allt från att vara en öppning att locka duktiga medarbeterar till ett spännande forskningsområde till att vara en möjlighet att skapa sysselsättning i Västerbotten. Ny teknik och nya lösningar är något vi tillsammans med universitetet kan växla upp många gånger om. För att göra det behövs det en helhetssyn och sammanhållen kedja. Från ax till limpa, från en idé till en färdig produkt, produktion och arbetstillfällen. 

Medicinsk teknik är i vårt län och landsting redan idag en framgångssaga om än för lite berättad sådan. Här ser jag en enorm möjlighet till vinn-vinn lösningar för medborgare, patienter, vårt län, landsting och staten. Men för att lyckas med det krävs ett tydligt, strukturerat och sammanhållande arbetete. Ett arbete någon måste ta ett starkt inititativ till….det gör vi imorgon.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.