Robert Winroth, Landstingsråd (mp)

Ny(a) regioner i Norrland?

Igår träffade jag tillsammans med företrädare för övriga partier i Norr- och västerbotten regeringens utredare Mats Sjöstrand. Vi träffade honom i en form av ödesmöte, vi behövde helst få svar eller åtminstone höra hans tankar och reflektioner om de alternativ som finns till regionbildning i Norr. Inför mötet var jag mycket tveksam till om vi skulle bli något klokare men Sjöstrand överraskade i mina ögon. 

Han var mycket tydlig med att en ansökan om att få bilda nya regioner i Norr kommer att bifallas eller avslås – det är en politisk fråga. Det är en fråga som de fyra partierna i alliansregeringen avgör, inte han som utredare. Punkt slut!

Han lyfte fram mycket men framförallt tre saker som han betonade som framgångsfaktorer i en ansökan alldeles oavsett geografi:

1. Tydligt syfte. Vad är problemet som en regionbildning är tänkt att lösa och hur löser den det? 
2. Politisk enighet. Inte bara en majoritet i fullmäktige i de sökande landstingen och kommunerna utan är alla partier överens.
3. Att ansökan är ett första steg mot något annat…större och bättre.

Han nämnde mycket annat, tänkte faktiskt både högt och fritt vilket var skönt att höra. Men vad är då min personliga slutsats och reflektion idag:

Min bedömning är att en ansökan om att få bilda en region bestående av norrbotten, västerbotten, Ö-viks, sollefteå och kramfors kommun är inte möjlig. Den är död redan innan den skrivs. För att den kommer inte att bifallas av regeringen av flera skäl, men framför allt för att det finns inte en politisk enighet bakom en sådan ansökan och kommer inte heller finnas det inom överskådlig tid.

Titta bara på vårt län västerbotten som ett exempel. Moderaterna har tvärsäkert sagt nej och kristdemokraterna är lika tveksam. Hallå!! Ja då måste alla som ivrar för en sådan ansökan verkligen ställa sig frågan om man tror regeringen kommer köra över sina partikollegor och partivänner i Västerbotten och fatta ett beslut de inte ställer upp på.Nä, det skulle aldrig hända i något parti oavsett block och färg. Bara det tycker jag är skäl nog att inte kasta bort resurser på en sådan ansökan. Den är troligtvis död innan den ens lämnas in.

Nåväl. Det är min högst personliga slutsats. I helgen ska  miljöpartiets distriktsstyrelse diskutera frågan och ta ställning till ansökan om 2+ Ö-vik med krans. Återkommer med besked efter helgen vad vi kommer fram till och vad vi tror är både bäst och realistiskt genomförbart.

Trevlig helg!

 

Etiketter: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.