Robert Winroth, Landstingsråd (mp)

Moderaterna och alliansen vill privatisera vården till varje pris

Stockholms moderatstyrda läns landsting befinner sig i läget att de sk besluta vilket bolag som ska få driva S:t Görans sjukhus på kungsholmen i Stockholm. Sjukvårdsjätten Capio har drivit sjukhuset och vill natuligtvis gärna fortsätta. LIkaså vill draken Aleris också gärna ha avtalet och möjligheten att utan risk och utan konkurrens tjäna många miljoner skattekronor för år framåt. Det också något våra moderater och alliansen i Västerbotten gärna skulle vilja göra med Lycksele lasarett. 

Nu har dock till och med den borgliga majoriteten i privatiseringens Mecka Stockholm börjat fundera över om man gått för långt i sin jakt att privatisera och sälja ut till lägsta anbudet –  istället för att fokusera på kvalitet. Inte kanske helt förvånande efter alla skandaler i media kring det riskkapitalbolags ägda Caremas jakt på vinst maximering. Egentligen skulle de borgliga politikerna i Stockholms hälso- och sjukvårdsnämnd ha fattat ett beslut om tilldelning efter upphandling nu i februari men det har skjutits upp. Ändrad ståndpunkt eller bara kalla fötter 😉

Har ingen större forhoppning att man varken i borgligt styrda Stockholm läns landsting (eller någon annanstans för den delen) kommer att ändra sin ideologi – att privat driven verksamhet alltid är bäst och att det är ett självändamål att sälja ut offentligt uppbygd verksamhet. Möjligtvis kanske man skjuter upp beslutet någon/några månader men jag är övertygad om att vi inom kort (när det blåser mindre i media kring Carema mfl.) åter får se en stor vårdkoncern driva S:t göran utifrån det billigaste anbudet. Billigaste anbudet men jämfört med vad…miljoner skattekronor kommer att fortsätta gå till utdelning till anonyma investmentbolag och fonder Istället för att användas till högre kvalitet i vården.

Känns tråkigt och sorgligt…nästan maktlöst.. att se hur vår gemensamma välfärd auktioneras ut och säljs av den moderatstyrda alliansen runt om i landet samtidigt som i princip alla landstingen blöder och uppvisar stora underskott. Istället borde regeringen vakna och sluta straffa landstingen genom att frysa statsbidragen. Det tycker man vore självklart och är att ta ett långsiktigt ansvar för en god hälso- och sjukvård. Istället får vi ute i landstingen och regionerna bära konsekvenserna.

Men det är klart. Med en finansminister som tidigt i sin politiska karriär så tydligt uttryckte att "landsting är farligare än knark" – är väl frysta statsbidrag, utförsäljning och privatisering knappast någon överraskning!

 

 

Etiketter: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.