Robert Winroth, Landstingsråd (mp)

Gratis kollektivtrafik

Såg inslaget på nyheterna i morse om hur framgångsrikt man i Kiruna infört gratis kollektivtrafik. Alltid trevligt med positiva nyhetsinslag, något vi inte är bortskämda med. Jag gillar skarpt tanken på detsamma med nolltaxa i Umeå och är övertygad om att vi också skulle få se en minst tredubbel ökning av resandet. Speciellt om vi samtidigt skulle utöka fordonsparken ytterligare med fler snabbladdande elbussar. Vinsterna skulle vara många inte minst för alla med utsatt svag ekonomi, minskad administration och biljetthantering, minskad bilism, förbättrad luftkvalitet, lägre tryck på parkeringsytor, minskning av olycksfall pga halkan ja listan över vinsterna kan göras lång.

Jag vet att försök i olika former har gjorts. Klart det finns utmaningar som man självklart inte kan bortse ifrån och måste hantera. Finansieringen av totalkostnaden för kommunen är en sådan samt ”risken” eller möjligheten att de som börjar åka mer inte är de vi helst ser, bilisterna utan cyklisterna och gångarna.

Men för att minska bilismen (vilket vi måste göra) måste både antalet linjer, turtätheten och punktligheten öka vilket är det viktigaste på kort sikt och också vad miljöpartiet vill. Det är både önskvärt och möjligt, sen med en utbyggd kollektivtrafik i världsklass påbörja försök med nolltaxa med målet en helt gratis kollektivtrafik för resenärerna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.