Robert Winroth, Landstingsråd (mp)

Svartmålning av landstinget

Av , , 2 kommentarer 10

Det känns frustrerande att nästan dagligen läsa insändare eller som i veckans långa debattartikel från Alliansen om hur illa det är i landstinget. Frustrerande när man vet att det inte är en rättvisande bild! Jag konstaterar igen att vi har i veckan haft landstingsfullmäktige och en över fem timmar lång och stundtals het debatt med över 160 inlägg bara kring årsredovisningen 2012. Som jag då också sa i talarstolen och känslan som fortfarande sitter i är den negativa mörka svartmålande bild som sprids i princip dagligen om landstinget. En bild som inte är sann! 

Visst man ska vara ödmjuk, vårt landsting saknar definitivt inte utmaningar precis som hela övriga hälso- och sjukvården. Vi kan göra allt mer, kostnaderna ökar och vi blir allt äldre,  men det är bara en del av sanningen. Vi har ett välskött landsting med drygt 10 000 kompetenta och skickliga medarbetare som dygnet runt, årets alla dagar tillhandahåller en toppmodern högkvalitativ vård oerhört kostnadseffektivt i hela vårt stora län. Vi är nationellt ledande i behandling av flera stora sjukdomsområden, världsledande i förebyggande folkhälsoarbete och vi vågar sticka ut med en vision att om sju år ska Västerbotten ha världens friskaste befolkning och världens bästa hälsa…ja listan kan göras lång på hur allt bra och positivt som sker varje dag i vårt län och vårt landsting. Tyvärr är det en bild som inte kommer fram i närheten av vad den borde. 

Det tål att upprepas. Landstinget är inte i kris och ingen västerbottning varken idag eller kommer i framtiden någonsin att stå utan tillgång till vård om man blir sjuk oavsett var i vårt stora län man bor. Vi har utmaningar, inte minst ekonomiskt, men majoriteten som miljöpartiet är den del av har en fungerande långsiktig och hållbar politik för att möta upp dessa utmaningar. För oss handlar det om att ta ansvar!

Trots den svartmålning som inte minst den moderatledda alliansen ständigt målar upp i ett försök att vinna billiga snabba och populistiska poäng står vårt välskötta landsting väl rustad för framtiden. Om det råder det inget tvivel!