Robert Winroth, Landstingsråd (mp)

Landstingets miljöarbete

Av , , Bli först att kommentera 3

Det är bra med öppna jämförelser mellan landstingen – det visar på skillnader och skapar både intresse, reflektioner och debatt. Väldigt värdefullt oavsett om det handlar om medicinska jämförelser eller inom miljö- och klimatområdet.

Jag tycker Västerbotten fick oförtjänt dålig uppmärksamhet i veckan när tidningen miljöaktuellt rankade alla landstings miljöarbete och bara placeringarna refererades ut i media. Visst är det så att vi på några av områdena faller igenom och på några av dem gör vi det på marginalen i den mätningen. Sen finns det några områden vi helt enkelt idag tyvärr inte har ekonomi och personal för arbetet på samma sätt som ett större landsting och region. Men det ser jag som en utmaning!

Målet med Västerbottens läns landstings miljö- och klimatarbete är högt ställt – vi ska bli Sveriges klimatsmartaste landsting. Det är ett viktigt steg i arbetet mot att uppnå landstingets vision om att Västerbotten år2020 ska ha världens bästa hälsa och världens friskaste befolkning. Det är också att ta ett tydligt ansvar för att vår verksamhet i Västerbotten har en global klimatpåverkan även utanför vårt läns och lands gränser.

För att åstadkomma resultat krävs det en plan och handling. Därför har landstingsfullmäktige så sent som i höstas reviderat vårt övergripande miljöprogram fram till 2020 och landstingsstyrelsen har antagit detaljerade mål och aktiviteter för hela denna mandatperioden 2011-2014.

Syftet med vårt landstings miljöarbete framgår tydligt, målen är genomförbara och mätbara, visar på vem i organisationen som är ansvarig för genomförandet samt visar såväl ekonomiska vinster samt kostnader för respektive aktivitet.

Jag vet att vi kommer att klättra kommande år i alla rankingar vilket är glädjande – men att hamna högt i rankingen är visserligen en form av kvitto men inget självändamål. Det viktigaste är att vi fortsätter ta ansvar och varje dag, i alla verksamheter, gör vårt yttersta för att minska vår miljö- och klimatpåverkan. I stort som smått. Det är bara handling som räknas!

Förnybar energi skapar jobb!

Av , , Bli först att kommentera 3

Det är inom förnybar energi som det skapas flest nya jobb i Europa. Bara inom vindkraftsbranschen beräknas det skapas minst 500 000 nya jobb inom EU till år 2020. Frågan är hur många av dem som ska attraheras till Sverige och hur vi tar till vara den möjligheten i Norra Sverige

 

Vi står inför ett vägval där dagens kärnkraftverk är gamla, risiga och uttjänta. Vad som nu behövs är tydliga politiska besked om vilken elproduktion som ska ta vid när dagens reaktorer avvecklas av åldersskäl.

 

Marknaden förtjänar långsiktiga spelregler men regeringspartierna har tyvärr fullt upp med att strida om det är Folkpartiets eller Centerpartiets energipolitik som gäller. Oklarheterna om det ska byggas ny kärnkraft gör att vi nu tappar viktiga företag och etableringar inom förnybart, som flyttar till andra länder, som vet vart de vill och pekar ut en tydlig väg framåt.

 

Medan det är förnybart som växer snabbast i världen blir försöken att bygga ny kärnkraft allt mer avskräckande. I Europa pågår endast två försök; i Finland och Frankrike. Bygget i Finland har nu blivit mer än dubbelt så dyrt som beräknat vid byggstart och kärnkraftselen kommer att bli dyrare än vindkraftselen. Det är enbart med stora statliga subventioner, ignorerandet av slutförvaringskostnaden och kostnaderna vid en olycka som kärnkraft kan konkurrera med förnybart vad gäller utbyggnadstakt och pris.

 

Mot regeringens otydliga besked har Miljöpartiet tillsammans med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i riksdagen krävt att Sverige likt Danmark antar målet om 100 procent förnybar energi. Det är en tydlig väg framåt!

Före jul föreslog vi att Energimyndigheten ska få uppdraget att utreda hur Sverige kan nå ett helt förnybart energisystem, men regeringen sa nej. Vi är många som tycker det är tragiskt på många sätt att regeringen inte vågar utreda ett förnybart energisystem.

 

Exempelvis sa energimyndighetens generaldirektör Erik Brandsma nyligen i tidningen Energivärlden: ”Vi arbetar för ett hållbart energisystem, och jag tycker faktiskt inte att kärnkraft är en del av ett sådant system. I stället är det förnybara energislag som måste växa i framtidens energisystem.”

 

Kärnkraftsvänliga Folkpartiets ideologiskt drivna önskan att bygga ny kärnkraft överges av allt fler. Enligt senaste mätningen från SOM-institutet är det fler svenskar som vill avveckla kärnkraften än bygga ny. Tyska metallfacket har ställt sig bakom kärnkraftsavveckling till förmån för förnybar energi. Flera svenska företag inom basindustrin har gemensamt bildat VindIn som har planer på att bygga landets största vindkraftspark för att leverera el till industrin.

 

En saker är säker, framtidens energiförsörjning kommer bestå av förnybar energi, sol, vind och vatten – inte gammal och livsfarlig kärnkraft!