Robert Winroth, Landstingsråd (mp)

Moderata stridsflygplan eller vård?

Blir starkt påmind om hur regeringspartiet och den moderatledda alliansen prioriterar, vad de tycker är viktigt. Såg på nyheterna hur ÖB och vår moderata försvarsminister Sten Tolgfors glädjande och på fullt allvar vill satsa över 30 miljarder på nya JAS stridsflygplan. Det har man mage att göra när landstingen i Sverige blöder ekonomiskt och kämpar med stora underskott. Att man säger det och samtidigt vägrar i sten de senaste åren att ens överväga att öka statsbidragen med en enda krona, inte ens indexuppräkna dem. Det är för mig ett hån. Som de säger det är viktigt med arbetstillfällen inom försvarsindustrin…jaha men är då inte vård, skola och omsorg lika viktigt eller viktigare?

Är övertygad om att Sveriges medborgare, väljare och skattebetalare tycker något helt annat!

Det är inga andra pengar vi lägger på krigsmateriel och stridsflygplan än det vi bygger skolor och sjukhus för. Inga andra pengar än de vi kan använda till att ställa om Sverige till ett hållbart samhälle, lägga på järnvägsinvesteringar, ge i bistånd och hjälpa våra allra svagaste med. Jag skulle säga att allt annat är viktigare än stridsflygplan.

Politik handlar om ansvar och om prioriteringar, både i Sverige och i vårt län och i vårt landsting. Vi kämpar i Västerbotten med oerhört tuffa utmaningar i hälso och sjukvården. Att tillhandahålla bästa tänkbara vård i hela vårt stora län med de resurser vi har. Då är det som ett slag i ansiktet att höra hur moderaterna och alliansen står och säger hur viktigt det är med vård men sen väljer att agera tvärtemot. Igen! De väljer att frysa bidragen till landstingen  och istället agera och planera för mångmiljardsatsningar på helt onödiga stridsflygplan.

Politik handlar om ha visioner, ta ansvar och göra prioriteringar! Här skijer sig miljöpartiet helt från vår försvarsindustrikramande allians.

 

 

 

En kommentar

  1. Henrik

    Tjena Robban!

    Håller helt med dig angående byggande av krigsmatreal, om jag fick bestämma skulle alla krig sluta nu. De jag inte håller med om är skattefinancierad sjukvård. Lösningen är snarare mindre regeringar och mindre offentliga sektorer. Allting i detta sociala Sverige ska finaciers via skatt, detta är helt ohållbart och alldeles för skört system, därav en dålig skola, en dålig sjukvård, en dålig äldrevård etc. Skattepengarna räcker inte till. Låter man i stället den privata sektorn få ta över dessa områden så kommer man att få ett hållbarare system där de istället för att finansieras via skatt (Staten stjäl 34% av min lön varje månad för den anser sig veta bäst vad MINA pengar skall användas till, att stjäla är förbjudet enligt svensk lag).

    I stället bygger de på privata företag som i konkurans med varandra måste hålla den bästa servicen och dom bästa priserna, att allt skulle gå till bonusar och giriga chefer är en myt, väljer ett företag att gå den vägen går den i konkurs ganska omgående.
    En bra sektor som representerar detta är elektroniksektorn, där sker inga regleringar och subventioneringar, så där får marknaden jobba ostört (kapitalism och fria marknader). I denna sektor går priserna ständigt ned och du får en bra service, företagarna vet om att ger dom inte detta så väntar kk alldeles bakom hörnet.

    Medans i t ex banksektorn där bankerna vet om att går de åt skogen så kommer regeringen och staten å räddar oss, dom kan alltså missköta sig hur mycket som helst, dom kommer ändå att bli räddade, därav bonusar och sky höga löner.
    5% i skatt skulle lätt räcka till rättsväsende och domstol plus dom riktigt sjuka som inte kan jobba, tror t.o.m tullavgifter skulle ta hand om detta (så gjorde man i USA innan socialismen fick fäste). Politiker skulle ju dock aldrig införa såna sunda system, de handlar om att göra befolkningen beroende av gratis saker och bidrag så att befolkningen hamnar i beroende ställning å man får sitta kvar.

    Ha de gott Robban

    Henke B.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.