Robert Winroth, Landstingsråd (mp)

Ett omfattande förändringsarbete

Jag har full förståelse och respekt för att det stora och omfattande förändringsarbete som nu pågår inom sjukvården kan skapa en känsla av otrygghet, både bland invånarna och vår egen personal. Förändringar i sig skapar lätt en otrygghet speciellt om vi inte lyckas förklara helheten. Där kan vi bli bättre.

Många frågar om bakgrunden till och hur jag tänker kring de förändringar jag varit med och beslutat om för att hantera de enormt stora utmaningar vårt landsting står inför, inte minst ekonomiskt. Förutom att hälso- och sjuvården utvecklas oerhört snabbt med ny teknik, nya läkemedel och nya avancerade behandlingar så blir vi också allt äldre och förväntar oss allt mer. Det är naturligtvis väldigt positivt och önskvärt men konsekvensen är ett ökat vårdbehov vilket i sin tur innebär ständigt ökande kostnader. Det gäller inte bara oss utan även övriga landsting.

Landstinget i Västerbotten har under flera år brottats med underskott i sjukvården och vi har försökt hantera det genom en mängd åtgärder. Allt från generella besparingar, rationaliseringar, effektiviseringar till prioriteringar, men det har inte lyckats vända underskotten, bara bromsa kostnaderna. Men tack vare dessa tidigare åtgärder har Västerbotten idag en kostnadsutveckling som är lägst i landet bland landstingen. Tyvärr räcker inte det, vi måste långsiktigt vända underskotten och uppnå en budget i balans där utgifterna inte är större än intäkterna. Precis som med vår egen hushållskassa kan man inte bara blunda och köra på. När då inte heller den borgliga regeringen ens är villig att räkna upp statsbidragen, än mindre höja dem, då återstår bara ett sätt att minska kostnaderna och det är genom strukturförändringar.

Våren 2011 var vi i det läget då vi konstaterade att vi förutom hantera ett besvärligt befintlig underskott också måste minska våra kostnader med 150 miljoner redan 2012. Detta faktum resulterade i ett omfattande förslag till förändringar – projekt balans. Det innehåller både besparingar, omfördelningar och satsningar – allt för att långsiktigt minska våra kostnader och rusta oss för framtidens utmaningar. Ett helhetspaket som omfattar alla landstingets verksamheter i hela länet och som innefattar en drygt tio procentig minskning av totala antalet vårdplatser, varav största delen i Umeå och Skellefteå, bl.a. genom ökad patientsäkerhet, minskning av vårdskadorna och kortare vårdtider.  Men det innehåller också strategiska satsningar på primärvården, ökad egenvård och vad vi tror är en viktig del i framtidens hälso- och sjukvårdsstruktur i Västerbotten, två glesbygdsjukhus i Vilhelmina och Storuman.

Förändringar för att sänka kostnaderna är självklart inget mål men det är idag en absolut förutsättning för att vi ska få utgifterna att gå ihop med intäkterna. Vi måste lyckas få landstingets ekonomi i balans för kunna ge alla västerbottningar tillgång till en god och modern hälso- och sjukvård. Både idag och i framtiden och i hela vårt stora län.

Vi har försökt och kommer fortsätta göra vårt allra yttersta för att det ska bli bästa tänkbara och trygga lösning överallt där förändringar nu sker. Skulle det visa sig att någon del av förändringarna inte leder till lägre kostnader eller äventyrar patientsäkerheten – ja då kommer vi naturligtvis ändra det! Det har varit och är vår inställning hela tiden.

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.