Robert Winroth, Landstingsråd (mp)

Vårdskador är ett kvalitetsproblem!

Vårdskador är ett kvalitetsproblem som orsakar både stort lidande för patienten, mer arbete och höga kostnader för vården. Grovt räknat och generellt kan man säga att minst var 10:e patient som vårdas/är inneliggande på sjukhus drabbas i någon form – och det är inte acceptabelt. Det kan handla om infektioner, felaktig läkemedelsbehandling, falloyckor och mycket annat. Naturligtvis är det ofrånkommligt att olyckor sker och kommer att ske i en sån stor och omfattande verksamhet som hälso- och sjukvården är men mycket kan undvikas. Och det är just de undvikbara vårdskadorna vi måste komma tillrätta med. Här finns mycket att göra.

Vi fick för ett drygt år sedan, 1 januari 2011 en ny patientsäkerhetslag. Den skärper tonen och ställer högre krav på sjukvården att jobba systematiskt med att förebygga vårdskador. Lagen kräver också att patienter som drabbas ska informeras om att de kan söka ersättning hos landstingens ömsesidiga försäkringsbolag (LÖF) och det har gett resultat. Antalet anmälningar har på ett år ökat med över 12%. Mer anmälningar är inte bara negativt, precis som vården anmäler avvikelser under Lex Maria så är anmälningarna till LÖF något som efter analys kan hjälpa till att undvika framtida skador.

Att minska vårdskadorna minskar både lidandet för den enskilde, minskar arbetsbelastningen och minskar kostnaderna. Våra gemensamma skattepengar och vår ovärderliga personals tid och kraft ska användas till att skapa hälsa, lindra och bota… Inte till "onödig" undvikbar vård.

Det är också därför landstingsfullmäktige i landstingsplanen gett uppdraget och landstingsledningen och styrelsen satt arbetet och aktiviteterna med att förebygga vårdskador som en huvudstrategi kommande år. Vi varken ska eller kan nyttja vården och våra vårdplatser till att behandla skador som kunnat undvikas! Varken i Västerbotten eller i Sverige!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.