Robert Winroth, Landstingsråd (mp)

Sin egen patientjournal!

Idag är Internet en självklar del i vardagen. Vi betalar vi räkningar, skickar epost, beställer varor, bokar besiktningstid för bilen och träningspass på gymmet och vi söker information om stort och smått…och det är vi van vid och tar för givet att vi ska kunna göra avsett om klockan är 6 på morgonen eller 1 på natten. 

När det gäller hälso- och sjukvåden och övrig offentliga sektor finns det en hel del kvar att göra även om mycket blivit bättre. En viktig och för många självklar sak som diskuterats länge inom och utanför vården är tillgången till sina journaluppgifter. Rätten finns sedan länge att i de flesta fall ta del av innehållet men då handlar det om att läsa patientjournalen på plats eller få en papperskopia.

Men saker är på gång att förändras. Landstinget i Uppsala är först ut i Sverige med att ge alla patienter tillgång till sina journaler via en e-tjänst på Internet. Från och med hösten kommer alla invånare att med sin e-legitimation komma åt sina journaluppgifter.

Projektet har väckt stort intresse både inom och utanför Sverige och det är inte svårt att förstå. Ska bli spännande att följa Uppsala och jag ser fram emot att kunna erbjuda samma tjänst i vårt landsting lite senare.

Fram till dess har vi möjligheten att nyttja sjukvårdsrådgivningen och på nätet 1177.se/vasterbotten där man hittar både information och kan logga in på sina vårdkontakter. Det är redan idag en suveränt bra tjänst som växer snabbt och som i framtiden kommer innehålla betydligt många fler och avancerade e-tjänster.

/Robert

Här hittar du mer om vad som gäller för patientjournaler..klicka här 

Etiketter: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.