Robert Winroth, Landstingsråd (mp)

Generella sparbeting är ingen lösning på landstingets ekonomiska problem

Hälso- och sjukvården i Västerbotten har aldrig varit bättre och klarat av mer. Samtidigt ökar människors behov, krav och förväntningarna. Men resurserna räcker inte till för alla behov och nya möjligheter som sjukvården kan erbjuda. 

Det är en situation som landstinget i Västerbotten delar med alla övriga landsting i landet. Därför borde den borgerliga regeringen satsa mer resurser på att utveckla sjukvården i stället för att frysa statsbidragen och utlova nya skattesänkningar för de välbeställda. 

Problematiken ska inte mötas med generella sparbeting, det är vi överens om. Det skulle riskera att ge försämringar i vården och tvinga fram ogenomtänkta förändringar som inte ger lägre kostnader och effektivare verksamhet på sikt. Därför måste vi prioritera på ett ansvarsfullt sätt. 



Vi som värnar en och solidariskt fördelad hälso- och sjukvård tar också ansvar för att finansiera den. Därför måste vi i Västerbotten läns landsting fortsätta det tuffa prioriteringsarbetet och arbeta med strukturförändringar för att klara av att skapa utrymme för allt som sjukvården i dag klarar av. 

Vår strategi för att klara detta är att utvecklingen måste gå från sjukhusvård till ökad vård nära medborgarna och egenvård. Inriktningen är att flytta resurser och patienter från sjukhusen till vård närmare medborgarna på hälsocentraler/sjukstugor. 

Det är ofta bättre för patienten och vården kan utföras till en lägre kostnad. 



Genom att förskjuta våden närmare medborgarna ökar vi möjligheten att möta sjukdomar tidigare än på operationsbordet. Det är klokt att sjukvården arbetar för att människor ska hålla sig friska, därför har Västerbottens läns landsting även en vision om världens bästa hälsa och friskaste befolkning år 2020. Det är bra för medborgarna och det är ett bra sätt att använda skattemedlen. 

Vi ska förvalta vårt förtroende att på ett ansvarsfullt sätt finansiera Västerbottens hälso- och sjukvård. Västerbotten ska ha en hållbar, jämlik och jämställd hälso- och sjukvård med hög kvalitet över hela länet, som ges efter behov och är solidariskt finansierad. Det kommer vi i den rödgröna majoriteten arbeta för de närmaste åren. 

Etiketter: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.