Robert Winroth, Landstingsråd (mp)

Landstingsfullmäktige tre dagar

Efter otroligt arbetsintensiv vår där vi arbetat med budget, landstingsplan, prioriteringsprocess, miljöprogram och mycket annat är det så dags för "finalen" – Landstingsfullmäktige.

Idag är det gruppdag och tisdag samt onsdag är det det sammanträde i landstingsfullmäktige. Det stora beslutsärendet landstingsplan och budget för kommande år. Vi går nu från att ta en landstingsplan varje år till en plan för mandatperioden.

Vår rödgröna majoritet höjer ambitionsnivån och föreslår en plan som tar sikte på vår vision om världens bästa hälsa och världens friskaste befolkning år 2020. För att uppnå den slår vi fast en färdrikting med sex övergripande och prioriterade målområden:

– Miljö, hållbar tillväxt och regional kraftsamling
– Bättre och jämlik hälsa
– God vård
– Hälsofrämjande och attraktiv arbetsgivare
– God hushållning
– Medborgarinflytande

Mycket av diskussion lär handla om de tuffa ekonomiska utmaningar vi står inför. Kostnaderna behöver sänkas med 150 miljoner 2012 och ytterligare lika mycket kommande år, dvs. totalt 300 miljoner för planeringsperioden.

Vi ser i jämförelser med andra landsting att vi har en förhållandevis låg produktion i primärvården och en hög konsumtion av slutenvård/sjukhusvård vilket resulterar i en hög totalkostnad jmf. med snittet av landstingen. Vi talar om hundratals miljoner.

Därför är den väg vi pekar ut att gå från dyr slutenvård till mer kosnadseffektiv öppenvård och mer egenvård. Är övertygad om att det vägvalet tillsammans med en rad åtgärder kommer att ge ett positivt resultat på alla sätt, inte bara ekonomiskt. Att dessutom införa en ekonomistyrning med fokus mer på kvalitet och resultat än produktionsvolym kommer att ha stor betydelse.

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.