Robert Winroth, Landstingsråd (mp)

Efterlängtad ledighet

Av , , Bli först att kommentera 0

Nu är den nästan här min efterlängtade ledighet  efter en otroligt intensiv vår och försommar. Det känns fantastiskt att få inleda semestern med så otroligt fint väder och hoppas det är så här hela sommaren ska bli. Åker ner för att delta på politikerveckan i Almedalen nästa vecka men efter det väntar några helt lediga och ointecknade veckor då batteriet ska laddas upp rejält. I Augusti väntar nya tag och är rätt säker att hösten inte blir mindre intensiv än våren…men det tar vi då. Nu går jag på ledighet!

Önskar er alla en underbar sommar med massor av sol, värme och ledighet.

/Robert

Landstingsfullmäktige tre dagar

Av , , Bli först att kommentera 2

Efter otroligt arbetsintensiv vår där vi arbetat med budget, landstingsplan, prioriteringsprocess, miljöprogram och mycket annat är det så dags för "finalen" – Landstingsfullmäktige.

Idag är det gruppdag och tisdag samt onsdag är det det sammanträde i landstingsfullmäktige. Det stora beslutsärendet landstingsplan och budget för kommande år. Vi går nu från att ta en landstingsplan varje år till en plan för mandatperioden.

Vår rödgröna majoritet höjer ambitionsnivån och föreslår en plan som tar sikte på vår vision om världens bästa hälsa och världens friskaste befolkning år 2020. För att uppnå den slår vi fast en färdrikting med sex övergripande och prioriterade målområden:

– Miljö, hållbar tillväxt och regional kraftsamling
– Bättre och jämlik hälsa
– God vård
– Hälsofrämjande och attraktiv arbetsgivare
– God hushållning
– Medborgarinflytande

Mycket av diskussion lär handla om de tuffa ekonomiska utmaningar vi står inför. Kostnaderna behöver sänkas med 150 miljoner 2012 och ytterligare lika mycket kommande år, dvs. totalt 300 miljoner för planeringsperioden.

Vi ser i jämförelser med andra landsting att vi har en förhållandevis låg produktion i primärvården och en hög konsumtion av slutenvård/sjukhusvård vilket resulterar i en hög totalkostnad jmf. med snittet av landstingen. Vi talar om hundratals miljoner.

Därför är den väg vi pekar ut att gå från dyr slutenvård till mer kosnadseffektiv öppenvård och mer egenvård. Är övertygad om att det vägvalet tillsammans med en rad åtgärder kommer att ge ett positivt resultat på alla sätt, inte bara ekonomiskt. Att dessutom införa en ekonomistyrning med fokus mer på kvalitet och resultat än produktionsvolym kommer att ha stor betydelse.

Vårdpersonal i Västerbotten blir bättre på vårdhygien

Av , , 1 kommentar 0

Personal i både kommuner och landsting i hela landet har blivit bättre på allt, från att sprita händerna till att bära kortärmat vid patientkontakt. Det visar den senaste mätningen av vårdrelaterade infektioner och följsamhet till basala hygienrutier och klädregler i vården.

Vårens mätning omfattar både hygienrutiner och klädregler, mätningarna görs två gånger per år och detta är den sjunde nationella mätningen sedan starten år 2008. 
 
I Västerbottens läns landsting följer hela 92 procent samtliga klädregler: kortärmad arbetsdräkt, inga ringar, klockor eller armband och kort eller uppsatt hår. Hygienreglerna kräver att personalen spritar händerna före och efter kontakt med patienten, samt använder handskar och plastförkläde. I Västerbotten klarade 61 procent alla hygienrutiner och klädregler, vilket är en ökning med 13 procent jämfört med motsvarande siffra hösten 2010.
 
– Det är glädjande att resultaten förbättras och detta visar att de som arbetar inom landstinget har ändrat sitt arbetssätt för att minska risken för att patienter ska drabbas av infektioner. Det går inte att helt förhindra infektioner på sjukhus men man ska förhindra att smittor sprids via personalen. Mätningarna vi gjort på hygienrutiner och klädregler visar alltså att vi blivit bättre men jag vill tydligt understryka att det finns utrymme för ytterligare förbättring. Vårt mål är 100 procents följsamhet, det är en patientsäkerhetsfråga som måste prioriteras högt, säger Anders Johansson, hygienläkare vid Västerbottens läns landsting.
 
Precis som tidigare mäts också andelen vårdrelaterade infektioner på Västerbottens sjukhus. Efter sju mätningar syns ett mönster av minskning. Första mätningen hade 12,7 procent av patienterna en vårdrelaterad infektion och vid vårens mätning hade 9, 9 procent en infektion. Siffrorna varierar mellan sjukhusen och det är Norrlands universitetssjukhus (Nus) som ligger högst. 
 
– Det förklaras av att det är på Nus som de flesta infektionskänsliga patienterna vårdas och det är därför glädjande att vårens mätning visade det lägsta resultatet hittills med 11,5 procent. Jämfört med andra regionsjukhus ligger vi nu på ett riksgenomsnitt. Målet är att komma ned till siffran 7 procent inom två år. Detta bedömer jag som fullt möjligt men det kräver att varje verksamhet självkritiskt granskar sina egna resultat och sedan rätar till brister, säger Anders Johansson.  
 
De vanligaste vårdrelaterade infektionerna är lunginflammation, urinvägsinfektion och sårinfektioner efter kirurgiska ingrepp. 
 
– För att sänka totalsiffrorna måste vi alltså satsa extra hårt på just dessa tre infektionstyper, fortsätter Anders Johansson. Att en av tio patienter fortfarande drabbas av en vårdrelaterad infektion år 2011 är inte acceptabelt ur patienternas synvinkel eftersom det orsakar lidande och det är dessutom dyrt eftersom komplikationer kostar pengar.
 
– Västerbottens läns landsting strävar efter att nå de bästa medicinska resultaten och då är det absolut nödvändigt att vi minimerar andelen vårdrelaterade infektioner. Det är glädjande att frekvensen infektioner verkar sjunka men inte alls tillfredsställande att hygien- och klädregler inte följs i ändå högre utsträckning. Ska vi få väldens bästa hälsa, måste ännu större fokus sättas på de här frågorna, säger landstingsdirektör Jonas Rastad.
 
Hela resultatet från vårens mätning finns på Sveriges kommuner och landstings webbplats: www.skl.se
 
Pressmeddelande från Västerbottens läns landsting idag.