Robert Winroth, Landstingsråd (mp)

Tyskland överger känkraften!

Ett historiskt besked kom i natt att Tyskland avvecklar kärnkraften genom att stänga sina 17 kärnkraftverk. Det blir genom det den första stora industrinationen som helt överger kärnkraften. Det är glädjande besked och visar hur snabbt saker och ting kan ske. Det var inte länge sedan Tyskland precis som stora delar av övriga världen gav klartecken till att förlänga livslängden på befintliga kärnkraftverk.

Senare idag kommer de att presentera en plan för hur man ska ersätta elproduktionen. Det som känns mest glädjande är att tysklands regering inte låtit sig skrämmas av industrins hot och alla kärnkraftskramande lobbyister. Det enda tråkiga är att vi var tvungen att uppleva en katastrof i Japan för att riskerna med kärnkraften skulle tas på allvar. 

Framtidens energiförsörjning måste vara hållbar och riskfri. Här har Sverige en enorm potential att gå i spetsen och visa vägen. Är tyvärr helt övertygad om att vår svenska moderatledda regering aldrig kommer att våga fatta ett lika klokt besked om avveckling inte minst när numera även Centerpartiet vill ha kvar och helst mer kärnkraft. Enda lösningen är en ny regering 2014 med miljöpartiet i spetsen, då kan även Sverige fatta ett tydligt, långsiktigt beslut om avveckling.

Men en sak är lika glädjande som säker..en ny era har inletts i och med Tysklands beslut och kärnkraftens tid är definitivt förbi och snart bara en hemsk parantes i historien.

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.