Robert Winroth, Landstingsråd (mp)

Miljöpartiet har mognat

Tiden går verkligen fort! 1981 fick svensk politik ett nytt busigt  inslag när miljöpartiet bildades och det är dags att fira 30år. Tiden går fort och jag inser att det i sommar är faktiskt 17 år sedan jag blev medlem. Mycket har hänt i mitt liv men definitivt också med miljöpartiet.

När jag blev medlem 1994 sågs miljöpartiet som något annorlunda, lite skumt, konstigt och mest som en parti med idealister som ville förändra världen men som ingen tog riktigt på allvar. Vi hade åkt ur riksdagen valet  -91 för att 1994 komma igen med ny kraft och ta plats i riksdagen.

Det har varit en intressant resa för partiet som tagit oväntade vändningar – stora framgångar och tidvis lika chockande motgångar. Men allt har behövts för att miljöpartiet skulle gå från att vara ett busigt barn, till en rebellisk tonåring till att idag vara en modern, mogen och komplett 30 åring. 

Häromdagen presenterade vi vår gröna budgetmotion och i mina ögon är det kvittot på att allt arbete av så många dessa år gett resultat. Bakom oss har vi valresultatet 2010 då vi blev Sveriges tredje största parti, vi styr i 16 av 20 landsting och vi sätter ständigt nya medlemsrekord i hela landet.

Aldrig tidigare har jag läst så många positiva kommenterar från ledande personer som i år och ledarsidorna har nästan flödat över med kommenterar kring vår genomarbetade budget.  Ett bra exempel är ledaren i Dagens industri från i onsdags:

Mycket av framgångarna ligger i att vi mognat. Duktiga företrädare, breddandet av vår politik, mer pragmatisk och resultatinriktad inställning är några framgångsfaktorer. Vi var lite väl före vår tid under 80 och 90-talet – och tur var väl det. Det är det som format partiet och är vår själ. Vissa är lite orolig att vi skulle tappa vår själ – men efter mina 17 år i partiet kan jag säga att det är ingen risk 😉 Miljöpartiet är och kommer att vara den utmanande kraften i Svensk politik och vi liknar inget annat parti. Finns ingen risk att vi skulle falla in i leden och bli som övriga partier. Vi är alldelses för vilda i själen för att det skulle kunna hända 😉

Kombinationen av vår vilda födsel, uppväxt och rebelliska tonårstid har gett oss ett modernt kaxigt parti som vågar tänka långsiktigt och säga det som behövs sägas. Ett parti som vill och är redo att vara med och lägga om kursen för Sverige med en modern, grön politik!

 

 

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.