Robert Winroth, Landstingsråd (mp)

Landstingets ekonomi

Igår fick vi presenterat den ekonomiska rapporten per sista mars. Precis som både VK, vår nytillträdda landstingsdirektör och flera politiker säger och skriver är läget minst sagt allvarssamt. Får inte beordrade insatser effekt pekar helårsprognosen på ett underskott i storleken -140 miljoner kronor dvs. -12 miljoner i månaden.

Moderaternas Oppositionsråd Niklas Sandström skriver på sin blogg att majoriteten valt att blunda, inte vågat prioritera och att inga nya ideér finns. Det är helt fel!! Innan alliansens ledande företrädare går ut med såna ord bör han städa framför egen dörr. I hans blogginlägg saknas egna förslag och likaså kom inga förslag och yrkanden på styrelsen igår heller. Men det är klart att det är lätt att gnälla och klaga. Ska bli otroligt spännande och ta del av alliansens budget i juni för då tvingas de visa upp sina lösningar…eller rättare sagt avsaknaden av dem.

Men nog om moderaterna och alliansen. Landstinget är en stor organisation i ett stort län. Tre sjukhus varav ett regionsjukhus, hundratals basenhter, drygt 10 000 anställda och Jonas vår nya landstingsdirektör har inte varit anställd ens två månader. 

Att vi blöder ekonomiskt är ett faktum. Men att ställa om en så stor organisation gör man inte över en natt. Dessutom måste varje beslut vara välgrundat då vi inte kan riskera kvaliteten i sjukvården.  Men allt börjar med att veta var vi befinner oss nu – och det gör vi nu…väldigt tydligt.

Lika tydligt är att vi ser andra jämförbara landsting ex. östergötland som har lägre kostnader. Här kan vi och måste mäta oss och lära av andra.

Det som behövs nu är en långsiktig plan för att vända ekonomin från röda till svarta siffror. Vi måste hantera innevarande år 2011 samtidigt som vi i juni måste lägga en budget för 2012 och framåt tillsammans med landstingsplanen. Ny resursfördelningsmodell, internhyror, internt läkarbemanningsbolag, försäljning av vårdtjänster – ja det finns flera rödgröna majoritetsförslag till nya strategiska och konkreta åtgärder. Sen måste vi över partigränserna och tillsammans med fack, patientorganisationer och medborgare ta oss an frågan hur vill vi att sjukvården ska vara organiserad i vårt län i framtiden.

Har all anledning att återkomma i frågan och i juni kommer vi att visa skillnaden på borglig luftpolitik och vår rödgröna politik. Ser fram emot fullmäktige!

 

 

 

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.