Robert Winroth, Landstingsråd (mp)

Friskt vatten

Ingen har väl undgått att även Skellefteå verkar ha drabbats av magparasiten Cryptosporadium. Samma parasit som lamslog Östersund i Vintras. Nu väntar vi på besked efter analys om det är så, omfattningen och smittkällan. 

Om det är ett utbrott så kan det ta lång tid att åtgärda och det måste vidtas åtgärder för att förhindra att det händer igen. I vilket fall som helst visar det hur sårbart vårt samhälle är. Vi är alla beroende av friskt vatten och det är något vi tar för givet ska komma ur kranen medans det i stora delar av världen är en bristvara.

Vatten är en global utmaning. Vi står inför en vattenkris. Medan vår ekonomi och befolkning växer blir vi en allt törstigare värld och allt levande är helt beroende av vatten för att överleva. Vatten är ett måste för att samhället ska fungera.

Varje liter bensin som ska produceras kräver upp till 2,5 liter vatten. I snitt behöver grödor som odlas för bioenergi åtminstone 1.000 liter vatten per producerad liter biobränsle. Det krävs ungefär 2.700 liter vatten för att framställa en t-tröja i bomull, uppemot 4.000 liter vatten för att producera ett kilo vete och så mycket som 16.000 liter för att producera ett kilo nötkött. Jordbrukets vattenanvändning för mat- och textilproduktion står för hissnande 70 procent av all färskvattenanvändning.

De pågende klimatförändringarna påskyndar förloppet och förvärrar situationen. En global temperaturökning leder till att hundratals miljoner människor utsätts för en ökad brist på vatten.

Därför är det viktigt att vi inte bara säkrar våra lokla vattentäkter och vattensystem utan också bidrar globalt genom klimatsmarta satsningar för att bromsa klimatförändringarna.

 

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.