Robert Winroth, Landstingsråd (mp)

Underbemanning dödar!

Bloggade i fredags om (livs)viktiga jobb inom vården och att utan personal har vi ingen vård. Men det räcker inte bara med att vi har personal, utan vi måste också se till att ha tillräcklig bemanning…idag och i framtiden! Det finns studier som visar på ett tydligt samband mellan låg bemanning och hög patientdödlighet, bland annat en stor amerikansk studie.

Den ansedda New England Journal of Medicine publicerade nyligen en studie som byggde på data från 176 696 sjuksköterskeskift om åtta timmar och 197 961 patienter intagna på 43 olika sjukhusenheter i USA.

I 84 procent av sjuksköterskeskiften avvek inte bemanningen från de uppsatta bemanningsmålen, det vill säga det saknades inte sjuksköterskor. I de skift där det saknades sjuksköterskor fann forskarna negativa samband.

För varje underbemannat skift som en patient exponerades för ökade dödligheten med 2 procent och i genomsnitt exponerades varje patient för tre sjuksköterskeskift. Dessutom ökade dödligheten med 4 procent om en patient exponerades för ett skift där antalet in- och utskrivningar på enheten var högre än det normala.

Här hittar du hela studien http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMsa1001025

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.