Robert Winroth, Landstingsråd (mp)

(Livs)viktiga jobb i vården

Det är mycket prat om ny teknik och nya läkemedel i vården. Men personalen är landstingets absolut viktigaste resurs! Utan personal har vi ingen vård, och sjukvård är vi alla beroende av och den måste finnas.För sjukdom, olyckor och ohälsa är en del av alla våras liv från att vi föds tills vi dör. Det spelar ingen roll hur avancerade tekniska lösningar och läkemedel vi har om vi inte har personal som tar emot och kan använda tekniken och läkemedlerna för att behandla oss när vi blir sjuka.

Men det räcker inte. Personalen måste vara väl utbildad, motiverad och de ska bemöta oss på ett bra sätt för att vården ska kunna ges med högsta kvalitet. De ska dessutom arbeta förebyggande och hjälpa till att förhindra att vi insjuknar. Så skulle man snävt kunna säga behoven ser ut. Idag och i framtiden, oavsett teknikutveckling och oavsett regering. Vi är beroende av en väl fungerande hälso- och sjukvård och vi måste ha duktig kompetent personal idag och i framtiden.

Det är med oro jag tittar framåt. Vi står inför stora och ökande pensionsavgångar kommande år. Samtidigt visar bl.a undersökningar som Vårdförbundet gjort att allt färre av deras medlemmar orkar jobba heltid och ohälsotalen ökar.

Vi måste på ta frågan om kompetensförsörjning på ännu större allvar. Vem ska jobba i vården i framtiden och varför! Det kräver en två delad strategi. Vi måste bli bättre på ta hand om alla medarbetare som idag arbetar i vården, både för att de ska orka men också för de är våra ambassadörer. Sen måste vi planera långsiktigt för hur vi ska göra vårdyrket attraktivare för de som i framtiden funderar på sitt yrkesval.

Det finns många strategier och verktyg. En del kostar pengar andra gör det inte. Men viktigaste är att vi har en långsiktig och konkret plan för hur vi ska nå målet att ha kompetenta och motiverade medarbetare i framtiden. Det handlar inte om att uppfinna nya sätt utan mer samla alla verktyg och resurser och fokusera. Att arbeta tillsammans med fackförbunden tror jag är en stark framgångsfaktor. 

Vi gör mycket bra idag men vi måste bli mycket bättre. Ett första steg är att vi sätter frågan högst på dagordningen. För som sagt, utan personal ingen vård – och då spelar allt annat liten roll!

 

3 kommentarer

  1. Åsa

    Vad exakt är det ni gör för att vården ska bli bättre via personalen? HUR ska ni motovera oss i framtiden? Och ffa VAD gör ni NU för att motivera oss? Det går fint att skriva att det görs mycket, men jag som är på golvet, välutbildad och med hög kompetens, ser inte mycket av det. Snarare tvärt om. Vi ser fler nedskärningar och allt oftare är vi underbemmannade med svårt sjuka sederade patienter, där det verkligen handlar om liv och död.. och jag kan inte lova att en eller annan patient inte avlidit till följa av det. Tyvärr.
    Jag tycker om att gå till mitt arbete, jaq går dit med glädje och jag älskar jobbet jag gör, men orkar nog inte göra det tills jag ska gå i pension om 20 år, tyvärr.

    Så vad Robert, tycker du, att ni ska göra för att jag ska orka?

  2. Robert Winroth

    Hej Åsa. Du beskriver precis den utmaning och fara vi står inför… och det är politikernas ansvar om vi ska ha någon personal inom vården idag och i framtiden. Innan något sker måste frågan högst upp på politikens dagordning, det är därför jag försöker lyfta fram det på alla sätt jag kan. Två saker måste ske som jag skrev. 1) Ta hand om vår befintliga personal annars har vi inga som ger vård och inte heller någo trovärdighet 2) Göra västerbottens läns landsting till en attraktiv arbetsgivare för de som står och ska göra sitt yrkesval kommande år.

    Det svåra nu är inte vad vi måste göra utan hur vi ska finansiera det. Vi vet hur bemaningen är och vårdtyngden är, vi vet hur lönerna är och lönespridningen, vi vet hur vi kan jobba med rekryteringen och vi har fackförbund som kan bidra med ännu mer sakkunskap.

    Men hur det arbetet ska finansieras är vad vi just nu jobbar med i kommande års budget. För utan pengar står vi och stampar och inget händer. Kommer att blogga lite senare om budgetarbetet för i landstingsfullmäktige i juni tar vi plan och budget. Vi måste ta vårt ansvar och hushålla med de penga vi har – men sen är det också så att nästan hälften av väljare i valet i september valde medvetet att rösta fram en regering som inte vill satsa på vården. Det känns för jävligt rent ut sagt – för hade vi de rödgröna vunnit valet hade vi haft ökade statsbidrag och kunnat satsa istället!

  3. Åsa

    Tycker inte att du svarade på frågan om VAD ni ska göra, rent konkret. Jag förstår att ni sett problemet, att finansieringen är besvärlig, men jag förstår inte Hur och vad ni ska göra, varken på kort eller lång sikt. Åsa

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.