Robert Winroth, Landstingsråd (mp)

Alliansen och hälsovalet

Vi har precis avklarat sista dagen i landstingsfullmäktige och idag handlade debatten om bokslutet 2010 och viktiga händelser förra året.

En viktig händelse förra året var att vi tvingades införa hälsovalet i vårt landsting som ett direkt resultat av borgligt ideologiska lagen om vårdval. Det positiva var att vi rödgröna kunde utforma ett brett och tydligt uppdrag till primärvården där helhetsperspektivet och behoven styr – inte efterfrågan som i ex. borgerligt styrda Stockholm. Det negativa är att vi fick en fri etablering där lönsamhet och inte behov avgör numera var det sker en etablering av en hälsocentral. 

Hade vi haft regeringsmakten hade vi valt ett hälsoval utan inslag av fri etablering. Då hade vi politiskt haft kvar makten att såväl satsa på de hälsocentraler med störst behov men också haft friheten att teckna vårdavtal med privata utförare.

Våra allianspolitiker i och utanför landstinget visar om och om igen tydligt och ordagrant i debatterna att vårdvalet inte är en reform för valfrihet för medborgarna – utan det är ett borgligt "dolt" företagsstöd med syfte att få fler privata vårdföretag. Det också därför att de hela tiden vill ”smalna” av uppdraget á la Stockholm – så fler små vårdföretag kan etablera sig. Kan låta rart och omtänksamt men är inte bäst för medborgarna. För en sak är säker, det blir inte mer pengar för att fler små hälsocentraler etablerar sig – tvärtom, det blir fler som ska dela på samma pengar.

Miljöpartiet är mycket positiv till företagande och vi är övertygad om att framtidens jobb skapas av små och medelstora företag. Vi är beredd att diskutera hur vi politiskt i kommuner och landsting kan underlätta nystart och utveckling av befintliga företag i vårt län. Men vi är inte beredda att försämra primärvården genom att minska kraven på hälsocentralerna bara för att små privata företag ska få chansen att etablera sig. Det tycker vi är fel väg. Det finns andra sätt.

Vi har hälsocentraler för att tillhandahålla hälso- och sjukvård – inte för att skapa sysselsättning!

 

 

Etiketter: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.