Robert Winroth, Landstingsråd (mp)

Så ersätter vi kärnkraften

Sverige har bland världens bästa möjligheter för förnybar el. Genom att bygga ut det förnybara och satsa på smartare energianvändning kan vi göra svensk elproduktion 100% förnybar redan 2020.

1. UTBYGGNAD AV VINDKRAFT

Riksdagen har antagit ett planeringsmål för 30 TWh (terawattimmar) vindkraft till år 2020. Det är 19 TWh mer än energimyndighetens prognos. Vi vill öka utbyggnaden mer än så, men räknar ändå på 30 TWh.

2. MER EL FRÅN BIOENERGI

Enligt Svenska Bioenergiföreningen (Svebio) kan el från fjärrvärmeverk och industri öka med 25-30 TWh till 2020. Det är cirka 10 TWh mer än energimyndighetens prognos.

3. SMARTARE ELANVÄNDNING 

Effektiviseringsutredningen räknar med att vi kan spara ytterligare 9 TWh el inom industrin och 20 TWh inom annan bebyggelse. Bara genom att använda energin smartare.

Det innebär att vi i Sverige skulle vi kunna stänga alla reaktorer inom 10-15 år. Och då har vi inte ens räknat på solenergi, vågkraft, ersättning av elvärme i bostäder och lokaler, geotermisk energi och andra energikällor som ser ut att bli större framöver.

Det går att göra svensk elproduktion 100% förnybar!

 

Etiketter: , , ,

En kommentar

  1. Pär Jonsson

    Hej Roberth. Jag tror att målet 100 % förnybar el i Sverige år 2020 är ett tufft mål, men man skall ju spänna bågen! Det vore trevligt att ta en lunch någon dag framöver för att få höra hur det går för dig på jobbet och få berätta mer om Hybricons bestyr. /Pär

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.