Robert Winroth, Landstingsråd (mp)

Framtiden är digital

Känns otroligt skönt att vara tillbaka i Umeå efter några dagar i Stockholm. Det har varit bra och viktiga dagar men det är påfrestande att vara på resande fot. Att resa, oavsett om det är inom eller utom länet, är inte bara slitsamt, det är kostsamt inte minst miljömässigt, tidsmässigt och ekonomiskt.

Efter lunch idag ska jag träffa en representant för Telemedicin enheten i vårt landsting. Förrutom lära mig mer även resonera om strategier för framtiden, hur bra kan bli ännu bättre. Som jag skrev om i ett tidigare blogginlägg är vi i vårt landsting ledande i Sverige på distansmöten.

Framtiden kan inte innehålla denna mängd resor. Visst ibland är det ett måste att träffas fysiskt men för oss som bor långt ifrån stockholm kan inte framtidens möten se ut så här. Istället måste vi göra det enkelt för företag och organisationer att boka distansmöten, för realiteten är det faktiskt ingen skillnad om jag sitter i ett konferensrum i Umeå eller Stockholm – de ser likadana ut 🙂

Tekniken finns, används och ökar det är vårt landsting ett starkt bevis för – nu måste vi bara göra den ännu mer tillgänglig och våga bryta vårt mönster av långa tidskrävande bil, tåg och flygresor. Inte minst är det en fråga om konkurrenskraft för oss som bor i stora glesa Norrland. Varför ska vi betala mer för att mötas än stockholmarna? 2011 handlar det inte om teknik utan är bara en fråga om vilja och naturligtvis…vanor!

Dags för mer handling och mindre snack!

Etiketter: , , ,

2 kommentarer

  1. Robert Winroth

    Hej. Bästa resan är den jag inte behöver göra 🙂 Sen är det distansmöten via nätet. Det gör att jag vinner miljö, tid och pengar. Tyvärr är det få landsting, kommuner och organisationer som har en så väl utbyggd och bra teknik som vårt landsting vilket gör det svårt idag med distansmöten utanför västerbotten – men det kommer. Hoppas mycket på bottnia och norrbottniabanan även om jag blickar avundsjukt på kinesernas planer att kommande år förbinda alla större städer i kina med höghastighetståg (över 350km/h). Höghastighetståg är mitt bästa transportsätt för att förflytta oss!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.