Robert Winroth, Landstingsråd (mp)

Ambulansavgift

Akut sjuka och skadade i dalarna kan till sommaren få betala om de behöver hjälp av en ambulans. Det har tidigare talats om ambulansavgifter i det ekonomiskt blödande Landstinget Dalarna. Nu ser det ut att bli verklighet med en avgift på 150 kronor enligt Dalarnas Tidningar. Ambulansavgiften ska fastställas av landstingsfullmäktige och kan sedan införas redan den 1 juli i år.

Detta låter för mig lika desperat som vansinnigt och skulle vara helt omöjligt för oss att ställa sig bakom i vårt landsting. Hälso- och sjukvården ska finansieras rättvist och solidariskt via landstingskatten. Den som tjänar mer betalar mer i skatt än den som tjänar mindre. Patientavgifter däremot är inte rättvisa. 100 eller 200kr för en familj med två inkomster betyder lite eller ingenting men för en ensamstående lågavlönad med barn kan det ha enormt stor betydelse. Avgifter i vården ska inte användas för att öka intäkterna utan som verktyg för att ”styra” till rätt vårdnivå.

Vårt landsting i Västerbotten står också inför stora ekonomiska utmaningar. För att komma tillrätta med dessa måste vi använda ett batteri av tuffa och välplanerade åtgärder. I första hand effektivisera, maximera kostnadskontrollen, minska utgifterna och öka produktiviteten. Vi måste ta ett tydligt helhetsgrepp över vårdstrukturen, fortsätta med prioriteringar, komma tillrätta med våra höga kostnader för hyrd personal och läkemedel. Men även öka verksamhetens intäkter genom ex. export av vårdtjänster. När alla dessa åtgärder genomförts och har gett full effekt och det skulle visa sig inte vara tillräckligt – då måste vi höja skatten, inte införa fler eller högre patientavgifter!

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.