Robert Winroth, Landstingsråd (mp)

Myten om Etanol

Etanol som drivmedel ger en hög och kostnadseffektiv miljönytta för både den individuella konsumenten och för samhället som helhet. Myten om att etanolgrödor tränger ut odling av livsmedel i utvecklingsländer stämmer inte. Det är några av slutsatserna i en ny studie från FORES med titeln "ska jag tanka etanol?"

Etanol

Du hittar hela studien på webben här http://fores.se/assets/337/FORES-Etanol-web.pdf

Etiketter: , , ,

6 kommentarer

  1. Nisse

    Energieffektiviteten är betydligt lägre än vid körning av diesel eller bensin. Därför måste jag tanka dubbelt så mycket etanol för att ta mig lika lång sträcka. Det är inte miljögynnande.

  2. Robert Winroth

    Svar till Nisse (2011-03-23 19:54)
    Hej Nisse. Etanol (e85) innehåller ca 70-75 % energi jämfört med bensin och den ökade bränsleförbrukningen på ca 20-35% kompenseras av ett lägre försäljningspris för bioetanol. Det är lönsamt både miljömässigt och ekonomiskt. En Bilägare som konsekvent tankat E85 under de senaste sex åren tjänat omkring 4000 kr eller omkring 43 öre/liter samtidigt som bilens koldioxidutsläpp har halverats jämfört med om man kört på bensin. Källa: http://www.svebio.se/?p=1547

  3. BL

    Jag tycker inte att det är särskilt smart att byta ut oljeberoendet mot etanolberoende (Brasilien) och samtidigt därigenom öka bränsletransporterna av farligt gods på vägarna.
    Sedan ska vi komma ihåg att E85-bilarna körs mer än andra bilar – vilket uppmuntrats av den tveksamma ”miljöbilsstämpeln”. Var det större bränslekonsumtion och mer bilåkande vi strävade efter ?
    Om det hade varit minskade utsläpp och mindre bilåkande vi hade velat uppnå hade det väl varit bättre att höja skatten på bensin/diesel kraftigt än att bygga upp ett helt nytt distributionsnät för E85, som utgör en mycket liten del av bränsleförsäljningen, och låta stora törstiga E85-bilar passera gratis genom biltullarna i Stockholm.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.