Robert Winroth, Landstingsråd (mp)

Framtidssäkra Sverige!

Vårt energisystem måste vara säkert. Säkert för människors hälsa och miljön. Men det måste även vara säkert för samhället i stort – mot störningar och avbrott, säkert för plånboken och Sveriges ekonomi och för skiftande opinioner.

Sverige står inför ett vägval i energipolitiken. Antingen kan vi fortsätta den långsiktiga satsningen på att bygga ett säkert och förnybart energisystem, vilket har lett till att förnybara energikällor de senaste 20 åren har ökat med mer än vad kärnkraften levererar, eller också kan vi växla tillbaka till gårdagens teknik och ineffektiva energianvändning.

Kärnkraft uppfyller inga av de krav vi ställer på ett säkert energisystem. Bara en sak är säker med kärnkraft – att den inte behövs i ett framtida energisystem.

Kärnkraften står idag för en stor del av Sveriges elförsörjning och den kan inte "tänkas bort". Men genom en långsiktig och ansvarsfull politik kan den ersättas, kilowatt för kilowatt, med förnybara energikällor och smartare energianvändning.

För Miljöpartiet är vägvalet självklart. Det framgångsrika arbetet med att bygga ett förnybart energisystem ska fortsätta. Sverige måste energisäkras. Det är i de förnybara energikällorna framtiden finns, i alla avseenden.

Förutom att de är förnybara och i praktisk mening aldrig tar slut, är de även renare, mer miljö- och hälsosäkra, förutsägbara, lättare och snabbare att bygga samt många och olikartade, vilket skapar tillförlitlighet i systemet. Förnybar energi är en framtidsindustri och dessutom är kostnadsutvecklingen positiv – de blir allt billigare.

Framtiden är ljus, grön och innehåller inte kärnkraft!

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.