Robert Winroth, Landstingsråd (mp)

Flygande grisar

Ungefär lika sannolik som flygande grisar och att jorden är platt är alla tidigare påståenden om säker kärnkraft. Det ser vi nu alla tyvärr svart på vitt när vi följer de fruktansvärda händelserna i Japan. Det som skulle vara bland världens säkraste kärnkraftverk och motstå allt från jordbävningar till tsunamis – kan vi konstatera var inte så säker när katastrofen slog till. Det går helt enkelt inte att bygga bort alla risker med kärnkraft. Risker som är större, globalare och hemskare än vid någon annan produktion.

En enda olycka är allt som krävs för att skada miljoner liv och göra delar av världen obeboelig för oändligt lång tid, generationer framåt. Och då har vi ändå inte nämnt problemen med förvaringen av det dödliga avfallet och uranbrytningen.

Nä, dags att världen vaknar och ska man hoppas på något gott ur det här eländet så är det väl just det. Att vi nu inser att vi måste lägga kärnkraften till historien en gång för alla och ersätta vårt framtida behov av energi med förnyelsebara, betydligt riskfriare alternativ. 

I övrigt måste jag bara tipsa om Ola Nordebos utmärkta krönika i dagens vk som ni också kan läsa här på vk bloggen. Kan bara instämma. Det är verkligen inte värt risken!

https://blogg.stage.vk.se/nordebo/

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.