Robert Winroth, Landstingsråd (mp)

Nya arbetstillfällen!!

En gigantisk vindkraftsvind sveper över Norrland och vi har alla möjligheter att på allvar både skapa arbetstillfällen och påskynda energiomställningen. Uppåt 5 000 nya verk planeras de närmaste 15-20 åren. ­– En ny basnäring, säger Stefan Lundmark, vindkraftssamordnare i Norrland, till NyTeknik som har en mycket läsvärd artikel om vindkraften. Läs den här

Enligt Vindkraftscentrum i Barentsregionen kan upp emot 5 000 nya vindkraftverk komma att byggas i Norrlands inland framöver, motsvarande 15 000 MW. Skulle alla dessa verk komma till stånd kommer det att byggas mer än tre gånger så många vindsnurror i Norrland som de cirka 1 500 som hela Sverige har i dag.

Anders Jonsson, chef för Luleå Kallax flygplats och anställd av försvarsmakten bedömmer att det finns det konkreta planer på minst 4500 ytterligare vindkraftverk.

Norrland har alla möjligheter att ligga i framkant och dra nytta av de många och stora investeringar i vindkraft och förnybar energi som kommer att ske framöver. Arbetstillfällen inom såväl forskning, utveckling, produktion, montering och inte minst drift/underhåll.

När vi nu får en rödgrön regering efter valet på söndag som vågar och vill satsa på förnybar energi istället för kärnkraft och olja, så kan man lugnt säga att framtiden för Norrland ser ljus ut!!!

 

 

Etiketter: , , ,

3 kommentarer

  1. Tacka Centerpartiet!

    Så här ”eländigt” blir det när Centerpartiet har ansvar för klimat- och energipolitiken – den mest ambitiösa i världen! Kul att du hejar på Maud som är ansvarig minister för denna utveckling.

  2. dave

    Varför ska det byggas så många vindssnurror när de är så ineffektiva? De producerar ju bara 20% av installerad effekt och en produktionstid på 68%, är det då värt det ingrepp som det ändå är på landskapsbilden?

  3. vindvan

    Effektivitetstalet som motståndarna tjatar sig hesa om är bara ett nyckeltal som används för att jämföra platser med olika vindtillgång. Ett vindkraftverk startar vid ca 3 m/s och ökar effekt till ca 11 m/s då det når märkeffekt t ex 2 000 kW. Går i märkeffekt upp till stoppvind som är ca 25 m/s.
    Leder till att verket är inkopplat på elnätet ca 7500 timmar/år med varierande effekt. Om den sammanlagda årsproduktionen av detta blir t ex 5 000 000 kWh kallas detta för 2500 fullasttimmar. Man dividerar helt enkelt årsprod i kWh med verkets märkeffekt i kW.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.