Robert Winroth, Landstingsråd (mp)

Äldres hälsa!

Ett samhälle som bryr sig om barn och äldres fysiska och psykiska hälsa är gott även för andra människor. Kommunerna har ansvar för äldreomsorg och vård. Landstinget har genom övrig vård också ett stort ansvar för vården av äldre. Samarbetet mellan kommun och landsting måste garantera och vara så väl utvecklat att ingen ”hamnar mellan stolarna”. När man blir äldre ökar risken att samtidigt drabbas av flera sjukdomar och sjukvården måste bättre anpassas för detta.

Att psykisk ohälsa ofta förväxlas med demens och läkemedelsbiverkningar är stort folkhälso-problem, särskilt hos äldre. Anhöriga vet vi står för en oerhört stor insats vid vård av äldre. De anhörigas behov behöver därför ges större uppmärksamhet. Hälso- och sjukvården måste ta hänsyn till att många äldre som kommit till vårt land inte har lärt sig svenska språket eller tappat det på grund av åldersdemens.

Miljöpartiet vill: 

• att den geriatriska kompetensen utvecklas och att äldre människor med psykiska problem ges bättre stöd

• införa obligatoriska läkemedelsgenomgångar för äldre

• förbättra hälso- och sjukvårdens anhörigstöd

• att flerspråkighet och interkulturella kunskaper ska ses som en merit

Etiketter: , , ,

4 kommentarer

  1. S.Lenn Pettersson

    Robert Winroth gör som många miljöpartister – blåser löftesballonger. Men lämnar därhän vilka resurser de vill lägga på de olika förslagen. I det vardagliga politiska arbetet i landstinget har de lojalt följt S och svälter ut vårdsidan. Alla de tre v-partierna mörkar allt vad budget heter inför valet. Vackra ord är dåliga plåster på såren och hårda sängar för alla vårdbehövande både i primärvård och lasarettsvård när inga resurser följer med förslagen.
    Vänsterpartiernas tysta budgetstrategi är ett allvarligt demokratiskt problem gent emot alla länets väljare. Alla tre håller tyst om resursanvändningen.
    Knappast övertygande Robert W!

  2. Robert Winroth

    Hej. Tack för din kommentar och jag förstår naturligtvis att du inte är en av våra väljare. Varken jag, miljöpartiet eller våra samarbetspartier i landstinget är tyst om vad vi vill och hur det ska finansieras. Vi har under senaste åren valt att lägga budgeten i juni men har i år, inte minst på grund av all osäkerhet om vilken regering vi får efter valet, valt att lägga den i November. En rödgrön valseger och regering innebär långt mer pengar till vårt landsting. Att lägga budgeten i November är inget ovanligt, det har landstinget gjort många år och många landsting/kommuner gör det.

  3. S.Lenn Pettersson

    När ni nu visar en rad förslag och satsningar för att locka väljare, så uppstår förstås frågan: Var finns pengarna? Hur prioriteras förslagen? Ni ger inga svar. Självfallet uppstår då många frågor. Vad gömmer landstingets v-partier för väljarna? Var hitta pengar till allt? Vad måste – av allt att döma – drabbas av nerskärningar? Ska skatten höjas?
    Vi kan ju bara fråga hur problem som skapas pga er svältbehandling av primärvården ska lösas. Konkurs i Jörn? Nerläggning i Vindeln. Något har ni väl att säga?

  4. Robert Winroth

    Hej igen. Viktigast för oss i valrörelsen är att visa vad vi vill om vi själva får bestämma. Även om vi önskade att vi hade makten ensam så ser verkligheten annorlunda ut, vi behöver samarbeta med andra partier, och idag är det s och v. När det gäller finansiering är det otroligt viktigt med ökade statsbidrag vilket vi får med en rödgrön regering.Men vi måste också jobba smartare, mer effektivt och fortsätta vårt lyckade prioriteringsarbete som senast omfördelade 80 miljoner. När det gäller jörn och Vindeln är jag helt säker på att vi kommer att ha en utmärkt primärvård där även i framtiden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.