Robert Winroth, Landstingsråd (mp)

Mat och Hälsa

Mat är en viktig del i vår kultur och av stor betydelse för vår hälsa. Frågor om mat handlar om mer än näringsvärde, smak och kvalitet. Det handlar också om miljö, hälsa, djuretik, global rättvisa, regional produktion och lokal utveckling.

Hänsyn ska tas till miljö och matkvalitet när vi lagar mat till våra sjukhus. Maten ska vara god, varierad, näringsriktig och hälsosam och vara fri från transfetter, kosmetiska tillsatser och genmodifierade produkter (GMO).

Miljöpartiet menar att det är viktigt att tidigt grundlägga goda kostvanor. Vi vill att maten ska vara ekologisk, rättvist odlad och producerad. Vår matproduktion ska inte begränsa framtida generationers möjligheter att få sina behov tillgodosedda.

Miljöpartiet vill:

 • att landstinget ska vara föregångare i upphandling av GMO-fria, ekologiska och rättvisemärkta livsmedel

 • att maten ska vara fri från transfetter och kosmetiska tillsatser

 • att minst 50 procent av landstingets inköp av livsmedel ska vara ekologiskt producerade senast år 2015

• gynna lokal ekologiskt hållbar livsmedelsproduktion.

Etiketter: , ,

2 kommentarer

  1. Pernilla Djärv

    Då är ni väkomna att stödja centerpartiets motion på måndagens kommunfullmäktige där vi vill att Umeå kommun skall öppna upp för mer närproducerat och ekologiskt i den offentliga sektorn. Ett steg mot en sund och säker mat är att öppna upp marknaden för de som producerar och tillverkar bra och nära mat.

  2. Robert Winroth

    Hej Pernilla. Låter sunt att ni öppnar för brett stöd till er motion och jag utgår från att Du/Ni talat med miljöpartiet i Umeå…själv ska jag se till att matfrågan både lyfts, hålls levande och inte glöms bort i landstinget. Kanske får vi se en klok motion från Centerpartiet i landstingsfullmäktige kring närproducerat och ekologiskt i landstinget? All kraft behövs och Miljöpartiet är alltid öppet för breda överenskommelser speciellt kring viktiga (hjärte)frågor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.