Mat är en viktig del i vår kultur och av stor betydelse för vår hälsa. Frågor om mat handlar om mer än näringsvärde, smak och kvalitet. Det handlar också om miljö, hälsa, djuretik, global rättvisa, regional produktion och lokal utveckling.
Hänsyn ska tas till miljö och matkvalitet när vi lagar mat till våra sjukhus. Maten ska vara god, varierad, näringsriktig och hälsosam och vara fri från transfetter, kosmetiska tillsatser och genmodifierade produkter (GMO).
Miljöpartiet menar att det är viktigt att tidigt grundlägga goda kostvanor. Vi vill att maten ska vara ekologisk, rättvist odlad och producerad. Vår matproduktion ska inte begränsa framtida generationers möjligheter att få sina behov tillgodosedda.
Miljöpartiet vill:
• att landstinget ska vara föregångare i upphandling av GMO-fria, ekologiska och rättvisemärkta livsmedel
• att maten ska vara fri från transfetter och kosmetiska tillsatser
• att minst 50 procent av landstingets inköp av livsmedel ska vara ekologiskt producerade senast år 2015
• gynna lokal ekologiskt hållbar livsmedelsproduktion.
Senaste kommentarerna