Robert Winroth, Landstingsråd (mp)

75 miljoner skäl!

75 miljoner mer till landstinget gör skillnad!!

Vi rödgröna (Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet) i riksdagen har presenterat tydliga offensiva satsningar på välfärden för nästa år. Det innebär 75 miljoner extra för Västerbottens läns landsting. Pengarn som behövs!! Kostnaderna och förväntningarna på sjukvården ökar. Den vård vi alla vill ha måste finansieras.

De partier och politiker som värnar den offentliga sektorn ser till att också finansiera den. Våra tre partier har under tidigare regeringsställning enats om 15 budgetar som alla varit väl finansierade. Det var inga svaga finanser som alliansregeringen tog över 2006!!

Vårt rödgröna budgetalternativ är ett första steg mot en stabil finansiering av hälso- och sjukvården. Kommuner och landsting ska stärkas med 12 miljarder under 2 år, utöver de resurser den borgerliga regeringen lagt som förslag. Det lättar den ekonomiska bördan för länets hälso- och sjukvård.

Vi kan också se hur landstingssektorn i hela landet för nästa år har stora ekonomiska bekymmer. Sveriges Kommuner och Landsting bedömer i sin ekonomiska rapport att tre av fyra landsting riskerar underskott, trots att några höjer skatten nästa år. Eftersom kostnadsutvecklingen ökar samtidigt som mediciner och behandlingar hela tiden utvecklas tillkommer nya kostnader, därför vet vi också att det är viktigt att hålla i pengarna och styra dem dit behoven är som störst. I landstinget behöver vi därför fortsätta att arbeta med öppna prioriteringar. Vi måste också arbeta för att minska insjuknandet med både riktade och breda insatser för att förbättra hälsan.

Om välfärden håller en hög kvalitet, styrs av behov och ges på lika villkor oavsett bakgrund så sprider den risker, möjligheter och tryggheter mellan människor, men också mellan generationer. Valet den 19 september är ett vägval. Ska klyftorna minska eller ska de fortsätta att öka? Tillsammans kan vi bygga ett jämlikt och hållbart Sverige i jobb, med stark ekonomi och möjlighet för alla att leva ett rikare liv. Detta kräver ett regeringsskifte! 

Robert Winroth, gruppledare (mp)

Etiketter: , , ,

En kommentar

  1. Olle Edblom

    Och vilka 75 miljoner skäl har du för att mörka för väljarna och för verksamheten inför valet i landstinget i höst. Eftersom ni inte lägger någon budget förrän i november. Vill ni inte avslöja besparingar och skattehöjningar? I juni har vi alltid tagit budgeten i landstinget men inte när du finns med i den styrande landstingsmajoriteten

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.