Robert Winroth, Landstingsråd (mp)

Desperata moderater?

Det moderata kommunalrådet i Umeå Anders Ågren ställer i dagens blogg några frågor till mig som miljöpartist. Helt rätt Anders, så ska vi föra politik! Självklart har varken jag eller miljöpartiet inga problem med att klargöra vår politk, tvärtom!! 

Min slutsats om er desperation kommer inte minst av din bloggrubrik som exempelvis "varning för miljöpartiet" och kraftord som "flumvänster" och "vänsterflum". Att dessa utspel från dig med flera moderater dessutom dyker upp just nu och samtidigt är naturligtvis ingen slump. Som bl.a expressen avslöjat är det en del av er "hemliga" centrala plan om att angripa och krossa Maria Wetterstrand och miljöpartiet. För er som inte gjort det ännu, läs gärna artikeln och se själva om det inte luktar desperation 😉  http://www.expressen.se/Nyheter/1.1946010/moderaternas-hemliga-plan-krossa-maria

Nåväl. Anders, du ställde tre frågor som jag ska försöka besvara så kortfattat som möjligt även om det tenderar blir mycket ord. Har du fler frågor ska jag med glädje besvara även dem.

På vilket sätt blir skolresultaten bättre av att betygen avskaffas i grundskolan?
Betygen idag främjar inte lärande, däremot sätter de en etikett och ger dessutom alldeles för lite information om och hur eleven kan utvecklas vilket är hela tanken med skolan. Miljöpartiet vill ersätta betygen med betygsfria skriftliga omdömen, lite som en formaliserad version av utvecklingssamtalen vi har idag. Ett utvärderingssystem utformat för att motivera eleverna att lära sig mer. Breda och vida omdömen under de första årskurserna och allteftersom de kommer högre upp i skolan blir de mer konkreta och relaterade till skolans utbildningsmål. 

Varför vill MP avskaffa livstidsstraffet för mord?
Miljöpartiet anser att livstidsstraffet ska tas bort som påföljd för att samtliga straff ska vara tidsbegränsade. I praktiken medför livstidsstraffet idag att den slutliga faktiska längden ändå beslutas på politisk nivå. Att få ett straff som inte är tidsbestämda strider dessutom mot grundläggande straffrättsliga principer som rättvisa och förutsägbarhet.

Jag kan inte förstå hur strafftiden kan vara den centrala frågan för er moderater förutom att ni gärna vill hitta en enkel lösning (lås in och kasta bort nyckeln kort och gott) Det borde istället vara formen för behandling och insatser samt naturligtvis vilket resultat samhällets insatser får ex. i form av återfall i kriminalitet osv. som borde vara den viktigaste frågan. Eller?

På vilket sätt blir tillvaron säkrare av att Sverige avskaffar försvaret?
Förändra är inte detsamma som avskaffa Anders;) Här skiljer vi oss åt mot er moderater. Vi tänker nytt medan ni vill behålla det gamla. Grunden för vår svenska säkerhetspolitik är den alliansfrihet som vi haft i snart 200år och som historiskt utmärkt Sverige. Miljöpartiet ser till skillnad från er moderater en helt annan hotbild i framtiden och den är inte millitär. Dagens försvar är i huvudsak uppbyggt och utformat för invasionshot och Millitären tilldelas till det orimligt mycket pengar.  Sverige måste istället bättre förbereda oss för andra inte millitära hot, inom och utanför vårt lands gränser. Havererade kärnkraftverk, oljeutsläpp, väderkatastrofer och konflikter med stora flyktingströmnar för att nämna några. Här krävs en ny försvarspolitik kopplat till aktivt bistånd. Men självfallet ska vi även i framtiden ta vårt FN ansvar för fred och säkerhet internationellt ex. för att skilja stridande parter åt och exempelvis försöka förhindra folkmord.

Värt att notera är att pengarna som vi lägger på millitären är samma pengar som vi kan använda till annat vi alla tycker är viktigt (hälso-och sjukvård, äldreomsorgen, skolan). Personligen tycker jag det finns många miljarder som kan användas så otroligt mycket bättre än till vapen och sysselsättningsstöd till försvarsindustrin.

Robert Winroth, gruppledare (mp)

 

Etiketter: , , , ,

En kommentar

  1. Heidi Piisinen

    När jag gick i skolan och man inte hade betyg gick snacket i klassen att det inte spelade någon roll än hur det gick man fick ju ändå inte nå betyg.. det va synd om deras kunskapsbank i hjärnan sen när den behövdes. Vi behöver tyvärr konkret se våra resultat. Min dotter är 11, de fick sina omdömmen nyss, hon blev så lycklig för de positiva och de negativa satt hon och funderade länge på, nu pratade jag med hennes lärare och de sa att hon verkligen skärpt sig där och lagt manken till 🙂 så betyg är bra så länge man vet hur de används. och oj oj sänk inte sttraffen i sverige, det vore katastrof.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.