Robert Winroth, Landstingsråd (mp)

Länets patienter har tyckt till om vården

Av , , 1 kommentar 2

Ett gott och förtroendeingivande bemötande. Det är några av de omdömen som hälsocentralerna och sjukstugorna fick när länets patienter tyckt till om vården. 

Resultaten kommer från Sveriges första nationella patientenkät som genomfördes inom primärvården i höstas. I Västerbotten skickades 6 800 enkäter ut till slumpvis utvalda patienter som varit på läkarbesök vid någon av länets hälsocentraler eller sjukstugor. Totalt svarade 4 017 personer på enkäten som innehåller frågor om hur man upplever vårdens kvalitet. 
 
Hälsocentralerna fick ett högt värde för bemötande. 79 procent anser att de helt och hållet blivit bemötta med respekt och på ett hänsynsfullt sätt. 70 procent anger också att de helt, och 23 procent att de delvis, kände förtroende för den läkare de träffat. Många upplever att läkaren lyssnat på dem och att de fått begripliga svar på viktiga frågor. På frågan om patienten fått sitt aktuella behov av sjukvård tillgodosett svarar 66 procent att de helt, och 27 procent att de delvis, fått den hjälp de behövt. En hög andel, 92 procent, anger också att de helt eller delvis skulle rekommendera hälsocentralen till andra.
 
Men det finns förbättringsområden. Informationen vid besöket upplevs generellt som bra men i de fall läkarbesöket inte skett på utsatt tid har bara ett fåtal, 5 procent, fått information om förseningen. 32 procent av de patienter som fick recept uppger att de inte fått information om biverkningar de skulle vara uppmärksam på. Däremot fick läkarna ett mycket bättre omdöme när det gäller hur väl de förklarat nyttan och syftet med de läkemedel som skrevs ut. 68 procent upplevde att de fått bra information från läkaren i denna fråga. Ett resultat som är bland det högsta i landet.
 
Undersökningen visar också att en stor andel, 80 procent, var positiva till mottagningens tillgänglighet per telefon. Ett mindre antal, 21 procent, ansåg dock att de fick vänta för länge på tid för besök. Av de tillfrågade patienterna fick 73 procent tid inom 7 dagar, nästan hälften av alla tillfrågade patienter fick tid samma dag eller inom 2 dagar. 
 
Bra men vi kan bli mycket bättre och det är något som vår rödgröna majoritet hela tiden eftersträvar i allt vi gör.
 
Den nationella patientenkäten hittar ni i sin helhet på www.indikator.org (klicka på snabblänkar) Där finns även möjlighet att jämföra resultat mellan hälsocentralerna för dig som vill. 
 

Rödgrön överenskommelse

Av , , Bli först att kommentera 1

Idag presenterades ännu en rödgrön överenskommelse, nu från arbetsgruppen för en rättvis och hållbar värld kring delar av vår gemensamma säkerhets- och utrikespolitik.

Under våren kommer fler besked och överenskommelser att komma i snabb takt.

En sak är säker, en rödgrön valseger 2010 kommer att göra skillnad!

Läs hela den aktuella överenskommelsen om Sveriges relationer med världens länder här: http://www.rodgron.se/wp-content/uploads/2010/02/Sverigesrelationermedvarldenslander.pdf

 

Rödgröna överenskommelser

Av , , Bli först att kommentera 5

Ny vecka med nya möjligheter!

I veckan som gick presenterades ännu en av de utmärkta rödgröna överenskommelserna, denna gång kring bostadspolitiken. Känns tryggt och glädjande men inte oväntat att våra tre partier gång på gång visar på tydliga rödgröna alternativ till den moderatledda blå regeringens politik. Är bara början…

Vår bostadspolitik visar inte minst på en väg där byggandet bidrar till klimatomställningen, som ger alla möjlighet till bostad och ser en utvecklad allmännytta som ett starkare och bättre alternativ till privata kommersiella förvaltare.

För er som vill läsa överenskommelsen om bostadspolitiken kan ni hämta den på vår rödgröna samarbetsblogg där även övriga överenskommelser finns. Här kommer länkar till några…

Rödgrön bostadspolitik http://www.rodgron.se/wp-content/uploads/2010/02/100202%2520R%25C3%25B6dgr%25C3%25B6n%2520bostadspolitik1.pdf

En ny sjukförsäkring http://www.rodgron.se/wp-content/uploads/2010/01/2010.pdf

Försvars och säkerhetspolitik http://www.rodgron.se/wp-content/uploads/2010/01/slutversion.pdf

 Robert Winroth, gruppledare (mp)