Robert Winroth, Landstingsråd (mp)

Språkrörsfrukost och bristande jämställdhet

Inledde denna underbara dag med en härlig frukost tillsammans med Jakop Dalunde, ett av vårt ungdomsförbunds två språkrör som gästar Umeå idag. Roligt att få visa Umeå en sådan här solgnistrande dag. Nu stundar arbete och en hel del praktiska saker som måste lösas innan det vid lunch är dags för en paneldiskussion kring jämställdhet på arbetsmarknaden, på universitetet.
Förutom Jakop kommer även vår riksdagsledamot Peter Rådberg Umeå att tala på universitetet och på vårt medlemsmöte i kväll. Kommer att bli en både givande, trevlig och ögonöppnande dag helt på temat jämställdhet.

På eftermiddagen får vi också en information om Centrum mot våld. En unik samverkan mellan många myndigheter och som inrymmer både kvinnofridsmottagningen, barnahus men även en mansmottagning. Mäns våld mot kvinnor är ett mycket stort och allvarligt problem.

Dagens arrangemang i Umeå är en del av miljöpartiets kampanj för jämställdhet "olika kön, olika värde" där en viktig del är att synliggöra bristen på jämställdhet. En brist som finns inom alla områden.

Känns skrämmande när man tar del av statistiken som tyvärr tydligt visar hur mycket vi har kvar att arbeta med innan vi kan säga att vi lever i ett jämställt samhälle. Man tycker att vi 2009 borde kommit längre. Det borde idag vara en självklarhet att män och kvinnor tjänar lika mycket för lika arbete, att män och kvinnor har samma förutsättningar att göra karriär, att man oavsett kön tar samma ansvar för barn och hemmet och det borde vara en självklarhet att kvinnor ska känna sig trygg och vara fredad både i och utanför hemmet.

Vi har verkligen mycket kvar att göra! Dagens arrangemang är ett litet steg på vägen?

/Robert

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.