Robert Winroth, Landstingsråd (mp)

Övervikt lika farligt som rökning

Helst vill man bara vara ute en sån här underbart fin dag. Men istället blir det lite lunchbloggning.. Ska iväg på en stund och träffa ett företag i Umeå som arbetar med hälsa, livstil och viktnedgång. Intressant och säkert lärorikt.

På tal om hälsa. Fetma i de sena tonåren är lika farlig som rökning har en undersökning konstaterat som publicerades i flera media idag! Man har följt upp 45 000 värnpliktiga efter i genomsnitt 38 år som vid mönstringen fick mäta sitt BMI och svara på frågor om rökning.

Under tiden fram till uppföljningen dog drygt 2 900 män och allra flest hade dött bland de som var feta. Jämfört med de normalviktiga i studien så ökade risken för att dö i förtid med en 1/3 bland de överviktiga och med det dubbla bland de som var feta.

* Forskarna jämställer faran att dö i förtid för feta med en rökare som röker tio cigaretter eller mer om dagen.

* Överviktiga jämställs med en rökare som håller sig under tio cigaretter om dagen.

* För feta som också röker ökar risken att dö i förtid med så mycket som fem (5) gånger jämfört med en normalviktig som inte röker.

Man konstaterar i studien som har genomförts av forskaren Martin Neovius vid Karolinska institutet att överviktiga ungdomar i Sverige har trefaldigats och feta ungdomar har femfaldigats sedan den första undersökningen gjordes.

Tycker det är bra att riskerna med övervikt och fetma synliggörs, önskar bara att hälsofrågorna fick samma genomslag och utrymme i media som kronprinsessans förlovning 🙂

/Robert

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.